Vláda má už podruhé na stole Janotův seškrtaný rozpočet

Praha – Hlavní otázkou dnešního zasedání kabinetu premiéra Fischera bude státní rozpočet pro rok 2010. Kvůli příjmům a výdajům státní kasy se ministři sešli už včera, kdy jednali o plánech šéfa resortu financí Eduarda Janoty, jak snížit předpokládaný schodek rozpočtu. Momentálně se odhaduje, že schodek by mohl být rekordních 230 miliard korun a ministr Janota jej navrhuje omezit na 165 či 170 miliard. Vláda dnes má na programu debatu o konkrétní podobě rozpočtu. Žádný z ministrů se však peněz pro svůj rezort vzdát nechce a svou podporu návrhům nevyslovily ani nejsilnější politické strany.

Namísto požadovaných úspor členové vlády dokonce přicházejí s dalšími nároky na zisk peněz pro svůj resort. Podle premiéra Jana Fischera se dodatečné žádosti ministrů dají dohromady vyčíslit na 80 miliard, což by znamenalo nárůst deficitu na 310 miliard. „Takový dluh si však vláda dovolit nemůže,“ říká Fischer.

Dnešnímu jednání vlády předcházela nedělní neformální schůzka kabinetu, kde se otázka snižování schodku řešila a probíraly se také nástroje, které doporučuje ministr financí. Některé jeho návrhy však vyžadují změny zákonů, a to podle Janoty předsedové obou největších stran fakticky minulý týden odmítli.

ČSSD podle slov svého předsedy Paroubka zásadně odmítá plán zvýšení dolní hranice DPH, jinak je prý k diskuzi otevřená. „Vyzval jsem ministra financí, aby předložil podklady pro jednání o státním rozpočtu, které by zohlednily výsledky společného čtvrtečního jednání,“ uvedl Jiří Paroubek.

Změny zákonů ano, ale až po volbách

Jak ČSSD, tak ODS zároveň odmítají, že by stály v cestě legislativním změnám. „Je to demagogie, kterou šíří pan poslanec Kalousek,“ řekl v rozhovoru pro ČT předseda národohospodářské komise ČSSD Jan Mládek. Zároveň však dodal, že zákony by měla měnit až nová politická reprezentace, která vzejde z říjnových předčasných voleb.

Za pravdu Mládkovi dává i poslanec ODS Michal Doktor. „Všechno to jsou politická rozhodnutí a silná politická témata, o nich nemůže rozhodovat úřednická vláda,“ řekl. Fischerův kabinet podle jeho slov s politickými stranami dostatečně nekomunikuje.