Dětské spolky nemají šanci dosáhnout na evropské peníze

Praha - Dětské spolky nemají moc příležitostí k tomu, aby čerpaly peníze z Evropské unie. Nejrůznější programy se zaměřují buď na výjimečně nadané děti, nebo naopak na ty, které mají nějaké znevýhodnění. Pro „běžné“ spolky starající se o mládež však dotační programy chybí. Na neziskové organizace jde prý obecně z evropských fondů pouhé jedno procento peněz.

Pro „smíšené“ skupinky dětí mohou podle Aleše Sedláčka z České rady dětí a mládeže (ČRDM), která sdružuje 98 spolků pracujících s dětmi, získat peníze třeba školy nebo kluby, spolky už ale ne. Ty přitom nenabízejí jen zábavu pro volný čas, ale hravou formou děti také vzdělávají a vychovávají. ČRDM prý proto jedná s ministryní školství Miroslavou Kopicovou o vypsání nové výzvy operačního programu EU, která by umožnila spolkům čerpat peníze právě na toto neformální vzdělávání.

Další možností čerpání peněz je také spolupráce dětského spolku s nějakou státní institucí na větším projektu, což však zatím žádné sdružení neudělalo. Pár klubů prý také za evropské peníze opravilo táborové základny.

V novém školním roce chtějí mládežnické spolky také bojovat za zlepšení podmínek dobrovolníků. Lidé, kteří pomáhají jako dobrovolníci třeba na nejrůznějších táborech nebo akcích, totiž nemohou požívat stejných výhod jako dobrovolníci organizovaní v nějakém spolku. Nevztahují se na ně třeba některé úlevy na daních nebo pojištění. ČRDM proto prostřednictvím ministerstva školství připomínkovala zákon, který toto upravuje. Nový zákon by pak mělo ministerstvo vnitra začít připravovat letos.