KSČM chce v ústavě libovolné zkracování volebního období

Praha – Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl před schůzkou s prezidentem Václavem Klausem, že hlavě státu a politickým představitelům chce předložit návrh na zrychlenou změnu ústavy v českém parlamentu. Filip vidí řešení třeba v uzákonění možnosti libovolně zkracovat funkční období sněmovny, pokud to parlament odsouhlasí.

„Je možné, aby politická reprezentace šla vstříc danému rozhodnutí Ústavního soudu. Zejména v poslanecké sněmovně by kromě jednorázového zákona došlo ve zkráceném řízení ke změně textu Ústavy ČR, podle které by ústavní většina obou komor mohla rozhodnout o zkrácení konkrétního volebního období,“ řekl novinářům předseda komunistů a doplnil, že zákaz by platil vůči prodlužování funkčního období.

Konkrétní znění Filip případně zveřejní až podle výsledku jednání s prezidentem a předsedy politických stran a parlamentních komor. Podle něj jsou komunisté otevření všem možným variantám řešení vzniklé situace, které umožňuje ústavní rámec České republiky. Předseda KSČM zopakoval, že komunisté o volby v říjnu rozhodně stojí.

TK Vojtěcha Filipa k ústavní změně (zdroj: ČT24)