Vajíčkový útok v Plzni policie ocenila pokutou 14 tisíc

Plzeň – Za vajíčkové útoky, ke kterým došlo v Plzni během předvolebního mítinku sociální demokracie krátce před volbami do Evropského parlamentu, padly peněžité tresty v celkové výši 14 tisíc korun. Policie na mítinku zadržela 7 lidí, za přestupek si každý z nich vysloužil dva tisíce pokuty. Žádný z mladíků se neodvolal, policie proto případ uzavřela.

Na potrestání viníků vajíčkové aféry reaguje vedení plzeňské ČSSD s uspokojením. Upozorňuje na údajnou společenskou nebezpečnost činu – co začne vajíčky, může skončit kamením nebo střelbou z pistole. „V každém případě je potřeba ty útoky odsoudit a myslím si, že mají být útočníci po zásluze potrestáni,“ uvedl šéf plzeňské ČSSD Václav Votava.

V Plzni se vajíčkové útoky odehrály hned dvakrát. Poprvé 16. května a podruhé hned po deseti dnech, v obou případech na mítincích na náměstí Republiky. „V prvním případě policisté vyzvali dvě osoby k podání vysvětlení stejně jako ve druhém případě, kdy vyzvali pět osob,“ uvedl policejní mluvčí Aleš Zoubek.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Největší rozruch vyvolala první akce – vajíčka na Jiřího Paroubka totiž házel i jednadvacetiletý syn plzeňského funkcionáře ČSSD Miroslava Brabce. „Byl to syn z prvního manželství. Pro mě je ta situace velmi nepříjemná, je mi to líto, omluvil jsem se skoro všem. On se neomluvil, což vidím, že těch prvních sedm let jsem ho špatně vychovával,“ uvedl Brabec.

Vajíčkovou aféru řešila přestupková komise centrálního plzeňského obvodu. Každý z útočníků dostal dvoutisícovou pokutu. Nikdo se neodvolal, takže celou věc policie uzavřela. Ve všech sedmi případech jde o mladé muže ve věku do 30 let.