Ústečtí představitelé nevědí, co bude s novými radary

Ústí nad Labem - Ústecký magistrát se rozhodl vypnout policejní radary, které před časem kvůli snížení počtu dopravních nehod nakoupil. Ke zklidnění ústecké dopravy je v ulicích přes padesát měřicích přístrojů. Radnice však pro jejich využití postrádá souhlas s jejich umístěním a čeká na povolení od dopravní policie, která má k použití radarů ve městě vážné výhrady.

Radnice počítala s tím, že soukromé subjekty dostanou povolení k měření rychlosti. Toho se však nedočkali, a proto magistrát vlastní radary nabídl policii, která na nabídku nereagovala. Zástupci dopravní policie tvrdí, že síť rozesetých radarů by dopravu nijak výrazně nezklidnila. Město by prý udělalo nejlépe, kdyby už nakoupené radary prodalo. Efektivnějším prostředkem by měly být konkrétní úpravy, které přinutí řidiče zpomalit. „Jako jsou například šikany, příčné prahy a podobně,“ navrhl Karol Kočárek z Dopravní policie Ústí nad Labem.

Zástupci městských strážníků se však staví za použití radarů. Tvrdí, že městu zbývá jediná možnost - přemístit radary alespoň na některá problematická místa. „Počítám, že se dohodneme na lokalitách jako školy, domovy důchodců, popřípadě velmi frekventovaná místa,“ uvedl Kočárek. Lidé z ústeckého magistrátu věří, že se o novém účelnejším rozmístění radarů s dopravní policií dohodnou už příští měsíc.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)