Řidiči nákladních vozidel mohou naposledy získat profesní průkaz bez školení

Praha - Ve čtvrtek 10. září budou mít řidiči nákladních vozidel poslední možnost vyzvednout si průkaz profesní způsobilosti bez toho, aniž by museli absolvovat předchozí školení. Pozdější zájemci již budou muset absolvovat školicí program o délce 140 hodin a následně složit závěrečnou zkoušku. Informaci o konečném termínu dnes oznámilo sdružení dopravců Česmad Bohemia.

Dosud si řidiči mohli vyzvednout průkaz profesní způsobilosti po získání řidičského oprávnění na nákladní automobil nebo soupravu. Pro řidiče autobusů skončila tato možnost již před rokem. Podle mluvčího Česmadu Martina Felixe si již většina řidičů průkaz vyzvedla. „Jde hlavně o to, že po tomto datu se nikdo bez školení řidičem z povolání nestane,“ dodal.

Průkaz profesní způsobilosti si podle nového zákona z loňského roku musí pořídit všichni řidiči vozidel nad 3,5 tuny. Dříve platila hmotnostní hranice 7,5 tuny. Školení z teorie i praxe má pro řidiče nákladní dopravy rozsah 140 hodin, pro řidiče nákladní dopravy do 21 let a řidiče autobusů do 23 let to je 280 hodin. Kurzy vyjdou na desítky tisíc korun.