Soudy mají problémy s doručováním obsílek

Praha - Doručování soudních obsílek v Česku stále nefunguje tak, jak podle novely občanského soudního řádu má. Místo urychlení procesů, které měl nový systém doručování od července umožnit, prý podle soudců přináší další průtahy a náklady.

Místo toho, aby se soudní zásilky dostaly ke svým adresátům rychleji a aby se jim nemohli vyhýbat a schovávat se před nimi, je tu zatím opak. Soudům se obsílky vracejí nedoručené nebo doručené špatně. Zatímco před novelou počítali soudci s doručením do měsíce a podle toho plánovali jednání, nyní si raději nechávají i dvojnásobnou rezervu.

Poštovní podmínky možná projdou změnou

„Některé věci, u kterých víme, že nebudeme moci doručit podle nové úpravy, odkládáme stranou s tím, že s nimi budeme pracovat později. To ale samozřejmě lze dělat pouze velmi krátkou dobu,“ vysvětlil prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Dohromady to pro soudy znamená práci navíc a zbytečné náklady, když musejí obálky se zeleným pruhem odesílat opakovaně. Podle tiskové mluvčí České pošty Martiny Melicharové není v souladu nový občanský soudní řád, poštovní podmínky, které stanovuje Český telekomunikační úřad, a poštovní předpisy.

Reportáž Terezy Kručinské a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

O rozporech mezi tím, co pošťákům říkají jejich regule, a tím, co od července říká zákon, ví i ministerstvo spravedlnosti. Proto se hledá řešení. Náměstek ministryně spravedlnosti Marek Gőrges připustil, že jednou z variant změn je případná změna poštovních podmínek. „V tomto směru jsme iniciovali jednání s Českou poštou,“ dodal. Rychlejší doručování zásilek by mělo skutečně fungovat, až se domluví pošta, telekomunikační úřad a ministerstvo spravedlnosti. Nejbližší jednání by mělo být příští týden.