Přijede Orient-Express – letos podruhé

Praha – Teprve podruhé v letošním roce projede Českem luxusní vlak Venice Simplon-Orient-Express. Z Benátek a Vídně přes Břeclav a Brno do Prahy dorazí ve čtvrtek odpoledne a dále bude přes Plzeň a Domažlice do Frankfurtu, Paříže a Londýna pokračovat v neděli. Stanicí, která se pro cestující z Orient-Expressu stane branou do Česka, bude smíchovské nádraží v Praze, kam vlak dorazí chvíli před půl pátou odpoledne.

Jízdenky na Orient-Express stojí přes tisíc eur. Za celou cestu z Benátek přes Prahu do Londýna si provozovatel vlaku účtuje 2 730 eur, z Prahy do Paříže lze cestovat za 1 700 eur. Běžná železniční jízdenka na takovou cestu je desetkrát levnější. Méně movití zájemci o cestu Orient-Expressem se mohou svézt alespoň stejnojmenným nočním vlakem, který denně jezdí z Vídně do Štrasburku.

Vlak je složen z luxusních vozů vyrobených na počátku minulého století a zrekonstruovaných v 80. letech. Během roku jezdí po několika trasách, z nichž nejdelší vede z Paříže do Istanbulu. Do Česka letos zavítá Venice Simplon-Orient-Express celkem třikrát. Poprvé byl k vidění v dubnu a naposled přijede v polovině října.