Pošta přestala chodit do části Bohumína, doručovatelky se bály o život

Bohumín - Česká pošta zastavila doručování zásilek do části Bohumína-Pudlova, kde žijí především nepřizpůsobiví a sociálně slabší lidé. Důvodem jsou obavy o život jejích pracovnic. Pošťačky odmítají v Pudlově vkročit do osmi vchodů. Poblíž těchto míst totiž jedné z nich lidé vysypali tašku se zásilkami a pak ji škrtili. Podle vedoucího pošty v Bohumíně Reného Březovjáka nepomohlo ani to, když doručovatelku začali doprovázet strážníci městské policie: „Obyvatelé ghetta napadli i je.“ Strážníci navíc ženy doprovázeli jen do problémové části Pudlova. Do ostatních domů v okolí už musely samy.

„S nadávkami se naše doručovatelky setkávaly denně. Přišly však i fyzické útoky, a tak jsme zastavili doručování,“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová. Podle starosty Bohumína Petra Víchy (ČSSD) je ale záležitostí pošty, jak situaci vyřeší: „Když lidé kupují poštovní známky, tak platí za doručení do domácnosti.“

Emil Gábor (místní obyvatel):

„Když přijde taková baba, která tomu nerozumí, a drží tři dny důchody, tak se nedivím, že ji zbili.“

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Krátce poté, co z ghetta v Pudlově pošta odvolala doručovatelky, nabídla místním lidem jiné možnosti, jak se mohou dostat ke svým zásilkám. Nejvíce, zhruba 80 lidí, zatím využilo nabídky využít zmocněnce, který má jejich souhlas a zásilky jim na poště vyzvedává. „Čekají všichni v bytech, zaklepu, někteří nejsou doma, jsou v práci, tak počkám, až přijdou, a odnesu jim to později,“ popsala zmocněnkyně místních obyvatel Věra Horniaková. Donášet zásilky chce až do odvolání, dokonce i zvažuje, že by se časem mohla stát zaměstnankyní České pošty.

Pošta přestala chodit do části Bohumína, doručovatelky se bály o život.
Zdroj: ČT24