Karlovarský kraj uzavře se všemi dopravci smlouvy na deset roků

Karlovy Vary – Další desetiletá smlouva na dopravní obslužnost kraje zřejmě bude realitou. Karlovarský kraj se rozhodl uzavřít dlouhodobé smlouvy se všemi železničními a autobusovými dopravci, kteří v současnosti přepravují cestující v regionu. Kraj ovšem dává podmínku, že se musí postupně zlepšovat poskytované služby – jinak smlouvu vypoví. Novou koncepci základní dopravní obslužnosti dnes schválilo krajské zastupitelstvo.

Karlovarský kraj hodlá prodloužením smluv zajistit dopravcům jistotu, že zakázky skutečně získají. Desetileté období je podle náměstka hejtmana Petra Navrátila (ČSSD) dostatečnou zárukou, aby do modernizace svého vozového parku investovali. Zatím Karlovarský kraj podobně jako ostatní regiony uzavíral vesměs smlouvy na kratší dobu či na dobu neurčitou.

Například České dráhy v minulosti při jednáních s krajem právě dlouhodobou garanci už několikrát požadovaly. Když ji nedostaly, tvrdily, že nemohou nakupovat nová vozidla, když nemají jistý kontrakt na další léta.

Dotace kraje budou podle Navrátila pevně stanoveny na celé desetileté období. „Každoroční navyšování dotace na prokázané ztráty v linkové dopravě by se týkalo pouze inflace,“ poznamenal Navrátil.

Na ztrátu v autobusové dopravě dává letos kraj přibližně 124 milionů korun, železničním dopravcům (ČD a Viamontu) poskytne 186 milionů korun a na úhradu žákovského jízdného 13 milionů korun. Především ČD tento příspěvek nestačí a schází jim prý letos přibližně 80 milionů korun. Tuto částku získají od státu a podle Navrátila by tomu tak mělo být i v příštích letech.