Chomutovské primátorce opět hrozí anonym, tentokrát i jejím dětem

Chomutov – Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) dostala další anonym, ve kterém jí někdo vyhrožuje přepadením a fyzickou likvidací. Tentokrát ale pisatel rozšířil výhrůžky i na její děti. Už koncem srpna dostala Řápková dva e-maily, ve kterých jí někdo vyhrožuje smrtí. Policie sice pátrá, kdo e-maily rozeslal, zatím ale nic nezjistila a pokračuje vyšetřování. Výhrůžkám čelila primátorka i loni v dubnu, kdy dostala nábojnici s varováním, že pokud nezmizí z radnice, tak jí čeká smrt. Ani v tomto případě se pachatele odhalit nepodařilo.

Nynější výhrůžky by mohly souviset s exekucemi majetku lidí, kteří dluží městu peníze na neuhrazených pokutách či poplatcích za služby. Město je zahájilo v srpnu a mezi neplatiči jsou pochopitelně nepopulární. „Začíná už to zacházet hodně daleko, nicméně my nic ve svých dlouhodobých strategiích měnit nebudeme,“ uvedla Řápková. 

Podle ní jsou výhrůžky běžné i na diskusních serverech, například na Romea.cz. „Chtěla bych tyto romské organizace upozornit, že my nerozdělujeme lidi podle barvy pleti, ale podle jejich dluhů, padni komu padni. Vyvolávání nenávistných kampaní je v tomto případě naprosto neadekvátní,“ doplnila. Server se ale proti vyjádření primátorky, ve kterém spojuje internetové diskuze s výhrůžkami, důrazně ohradil. Zároveň vyzval Řápkovou k veřejné omluvě.   

Exekuce v Chomutově prý budou časově neomezené a dlužníci s nimi musí počítat minimálně jednou týdně. Nově se pracovníci ekonomického odboru za asistence strážníků zaměřili na prostitutky, od kterých vymáhají pokuty za nedovolené provozování živnosti. Dlužníky už hledali i v hernách a restauracích. 

Postup chomutovské radnice ale kritizují třeba veřejný ochránce práv Otakar Motejl a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Chomutov eviduje na 4000 dlužníků a jejich pohledávky přesáhly 240 milionů Kč. Město se nejprve zaměřilo na neuhrazené pokuty či poplatky, což představuje přibližně 40 milionů korun. Kromě exekucí hrozí dlužníkům nájemného i vystěhování do mobilních buněk na okraj města.

Exekuční pracovníci se dobývají do bytu
Zdroj: ČT24