Jihomoravský IDS bude nově v celém kraji a na elektronickou kartu

Brno - Jihomoravský kraj plánuje zavést elektronické karty místo předplatních kuponů. Kraj, který provozuje systém integrované dopravy, na elektronické odbavování žádá o evropskou dotaci. Náklady projektu činí skoro 70 milionů korun a z Evropské unie by kraj mohl získat 65 milionů korun, řekl krajský radní Jaroslav Pospíšil (ODS). Elektronické odbavování by se mělo začít zavádět příští rok, dotkne se tak již všech obyvatel regionu. Od 1. července 2010 totiž bude Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje fungovat i na Znojemsku, který je posledním nezahrnutým okresem. Podle Pospíšila by změna měla lidem z regionu usnadnit dojíždění, bude totiž možné cestovat s jednou jízdenku regionálními vlaky, autobusy a také v MHD v jednotlivých městech kraje.

Obyvatelé Znojemska doufají, že jim zapojení do IDS výrazně pomůže. Starostové si dnes stěžují, že velice špatné napojení na Brno komplikuje rozvoj regionu. Integrovaná doprava sice nezlepší špatný stav silnic i železnic, ale cestování by přesto mělo být rychlejší díky zrychlení přestupů. V rámci IDS na sebe totiž jednotlivé spoje přímo navazují.

Zatímco zapojení Znojemska se očekává již dlouho, jasněji o elektronickém odbavování cestujících začíná být již nyní. Podle Pospíšila cestující ocení, že už nebudou muset každý měsíční, čtvrtletní i roční kupon kupovat na přepážce, ale postačí koupit si jednou za tři roky elektronickou kartu. Ta by se měla dobíjet v zařízeních podobných bankomatu. Na prodeji kuponů by se podle radního Pospíšila ušetřilo pět milionů korun ročně. Revizoři a průvodčí by jeho platnost ověřovali speciální čtečkou.

Kraj chce na zavedení elektronických karet – které vyjde na 70 milionů – získat evropskou dotaci. Peníze z Bruselu by chtěl i na další dopravní projekty. Připravují se například elektronické informační cedule na zastávky za 23 milionů korun.