Na Plzeňsku vybírají železničního dopravce na tři tratě

Plzeň - Plzeňský kraj poprvé vyhlásil výběrové řízení na železniční dopravce pro tři motorové tratě, mezi nimi na dvě páteřní z Plzně na Domažlice a Žatec. Železniční společnosti se mohou přihlásit do 19. října, podle kraje nejméně čtyři projevily o soutěž vážný zájem. Zadávací dokumentaci si vyzvedlo osm firem, řekl krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer. Vítěz poptávkového řízení uzavře s krajem smlouvu na 15 let, tedy do prosince 2026, a bude pravidelně dostávat dotaci na zajištění dopravní obslužnosti.

Soutěží se o trať z Plzně do Domažlic, z ní odbočující linii Nýřany-Heřmanova Huť a o trať z Plzně do Blatna. Podle Bauera bude výběr uzavřen v polovině listopadu a vítěz soutěže začne jezdit od prosince 2011. Předstih dvou let je nutný, aby si vítězní dopravci nechali vyrobit vozy podle požadavků kraje.

Plzeňský kraj připravuje i další výběrová řízení – a to na svoji nejdůležitější trasu. V roce 2012 nebo 2013 by měl proběhnout tendr na osobní dopravu na tratích Beroun–Plzeň a Plzeň–Cheb a na odbočných lokálkách.

Na zajišťování osobní dopravy na všech železnicích v regionu má nyní kraj uzavřenou s ČD smlouvu na neurčito. Jednotlivé tratě, na něž budou vyhlašována výběrová řízení, bude kraj postupně z kontraktu vyčleňovat.

Na železniční dopravu mají příští rok dostat České dráhy od Plzeňského kraje přes 372 milionů korun, letos to bude zhruba 354 milionů Kč. K tomu ještě ČD obdrží 135 milionů korun od státu. Celková ztráta z veřejné železniční dopravy v kraji by měla příští rok činit 530,5 milionu korun.