Kvůli suchu v posledních dnech rapidně přibylo požárů

Praha - V závěru minulého týdne výrazně vzrostl počet požárů. Podle hasičů za to může sucho, které je největší za posledních šest let. V pátek zasahovali hasiči u 68 požárů, což bylo 121 procent celoročního průměru. Ještě více (98) jich ale museli zlikvidovat v sobotu. To představovalo 175 procent dlouhodobého celoročního průměru za jeden den. Ke stejnému počtu požárů hasiči vyjížděli i v neděli. Mezi největší zatím patřil páteční lesní požár na úbočí krkonošské hory Plešivec.

Ve zhruba polovině všech případů zachvátil oheň suchou trávu, louky, pole a lesní porosty. Podle hasičů byl jednou z příčin vyššího počtu požárů prodloužený víkend, jehož mnoho lidí využilo k výletům do přírody. Většinu požárů způsobili lidé svou neopatrností při rozdělávání ohně, kouření či vaření a grilování ve venkovním prostoru.

Mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček varoval, že nebezpečí požárů potrvá i v příštích dnech. Opatrní musí být lidé zejména v krajích Jihomoravském, Karlovarském, Ústeckém a v Praze a ve velké části krajů Plzeňského, Středočeského, Královéhradeckého a Pardubického. Ve všech těchto regionech je riziko požárů vysoké. Proto by tam občané v přírodě vůbec neměli oheň rozdělávat anebo jen se zvýšenou opatrností.

Kopáček připomněl, že za způsobení požáru hrozí pokuta až 25 000 korun. Pokud ale požár způsobí vyšší škody nebo někoho zraní, může být jeho viník trestně stíhán. Lidé by proto měli dodržovat bezpečnostní zásady, aby oheň nezaložili a trestům se vyhnuli. Hasiči jim doporučují, aby oheň nerozdělávali za silného větru. Ohniště by mělo být nejméně 50 metrů od okraje lesa a nikdy pod větvemi stromů, na pasekách, ve vysoké trávě či poblíž stohů slámy. Neustále pod dozorem by měli mít lidé propanbutanové a lihového vařiče.

Vydáno pod