Vláda by podle právníků mohla Klause přinutit k podpisu Lisabonské smlouvy

Praha - Právní experti navrhují vládě, aby prezidenta Václava Klause přinutila podepsat Lisabonskou smlouvu tím, že na něj podá žalobu kvůli nečinnosti. Ta by se týkala prezidentova nepodepsání dodatku ke smlouvě o evropské sociální chartě, kterou již Václav Klaus čtyři roky nepodepsal. Pokud by soud dal žalobě za pravdu, měl by prezident podle stejné logiky podepsat i Lisabonskou smlouvu. Ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle však tuto variantu odmítl. Informují o tom Hospodářské noviny.

Bývalý přední diplomat údajně prozradil, že podobná cesta se připravovala už v červenci, kdy právníci navrhovali podat žalobu kvůli tomu, že Klaus odkládá podpis smlouvy o zřízení Mezinárodního trestního tribunálu. „Jenže pak to pan prezident v tichosti najednou podepsal, asi se o tom dozvěděl,“ řekl diplomat pod podmínkou anonymity.

Štefan Füle:

„Vím o tom a jsou někteří právní experti, kteří navrhují, aby vláda touto cestou šla, ale já jsem na posledním jednání kabinetu řekl, že v této fázi nevidím k podobnému postupu důvod.“

Podle vysoce postaveného politika ČSSD má vláda „i jiné cesty, jak na prezidenta tlačit“, například přes rozpočet prezidentské kanceláře nebo omezení zahraničních cest. Vláda navíc stále spoléhá na to, že pokud Irové v sobotním referendu Lisabonskou smlouvu schválí, bude tlak dost velký i na Klause, který patří k největším kritikům smlouvy.

Irové budou o osudu Lisabonské smlouvy rozhodovat v sobotu

V sobotu budou o smlouvě už podruhé rozhodovat Irové, kteří Lisabon odmítli loni v červnu. V Polsku a České republice dokument čeká na podpisy eurokritických prezidentů. Zatímco hlava polského státu Lech Kaczyński čeká na výsledky irského referenda, Václav Klaus nechce o osudu Lisabonské smlouvy rozhodovat dříve, než český Ústavní soud posoudí připravovanou stížnost některých senátorů z ODS na tuto smlouvu a už podanou stížnost na novely o vázaném mandátu pro vládu.

Lisabonská smlouva má od roku 2014 nahradit dosud vyžadovaná jednomyslná rozhodnutí v EU většinovými. Mimo to zavádí funkci ministra zahraničí EU a evropského „prezidenta“. Evropská unie nyní funguje na základě smlouvy z Nice z roku 2001.

Štefan Füle
Zdroj: ČT24