Poslanci schválili v prvním čtení návrh na přímou volbu prezidenta

Praha - Poslanci v prvním čtení schválili dva roky starý návrh ČSSD na přímou volbu prezidenta. Předlohou se nyní bude zabývat sněmovní ústavně právní výbor. Tento návrh projednávala sněmovna už předloni v listopadu, tehdy ho odročila. Na nynější schůzi by měli poslanci projednat také návrh Strany zelených na uspořádání referenda k přímé volbě hlavy státu.

Poslanec ODS Jiří Polanský chtěl na dnešním jednání návrh na přímou volbu zamítnout, nenašel ale dost hlasů. Polanský argumentoval tím, že ústava by měla být podrobena diskusi i v dalších bodech, které se týkají například Ústavního soudu. Navrhoval proto jednání mezi parlamentními stranami o důsledné revizi celého dokumentu, pokud to bude potřeba.

Za podporu předloze se naopak přimlouval Zdeněk Jičínský (ČSSD). Ústavě by se poslanci podle něho měli věnovat i tím, že návrh propustí do druhého čtení. „Změny ústavy jsou nezbytné, chceme-li, aby náš politický systém fungoval tak, jak jsou původní záměry ústavy,“ uvedl.

Živý vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Podle návrhu ČSSD by mohli prezidenta volit občané starší 18 let. Právo být volen by měl každý občan, který dosáhl 40 let věku. Nominovat kandidáta by mohlo 20 poslanců nebo deset senátorů a každý občan starší 18 let, který by pro svůj návrh získal podpisy alespoň 10 tisíc občanů s volebním právem.

Návrh mění i některé pravomoci prezidenta, sociální demokraté rovněž navrhují, aby byla dosavadní doživotní beztrestnost prezidenta za činy, jichž se dopustil ve své funkci, omezena pouze na dobu jejího výkonu. Návrh nově zavádí možnost odsouzení prezidenta na návrh Poslanecké sněmovny Ústavním soudem v případě, že by závažným způsobem porušil ústavní pořádek. 

Poslanci schválili i zákon o výbušninách

Poslanci také poslali do dalšího čtení zákon, který by měl zlepšit evidenci výbušnin pro civilní použití. Norma má umožnit sledování výbušniny od výrobce až ke konečnému spotřebiteli, teď ji posoudí sněmovní hospodářský výbor. Lepší kontrolu trhavin by měla umožnit například povinnost výrobců označovat trvalým způsobem každou výbušninu, zároveň však budou moci výbušniny vybavit i pasivním elektronickým identifikátorem. Vznikne také povinnost uchovávat po dobu deseti let údaje o výbušninách. 

Poslanci také dnes poslali do dalšího projednávání návrh zákona o české zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci, který by měl tyto aktivity lépe koordinovat. Předlohu posoudí sněmovní zahraniční výbor.

Učitelé bez dostatečné kvalifikace budou mít o pět let delší lhůtu na získání vysokoškolského vzdělání. Počítá s tím novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou už v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna. Zákon teď poputuje do Senátu. Novela má prodloužit lhůtu pro získání vysokoškolského vzdělání pro nekvalifikované učitele ze současných pěti na deset let. Pedagogům by tak stačilo začít studovat až v roce 2014.