Policie požádala sněmovnu o vydání Wolfa k trestnímu stíhání

Praha – Policie požádala Poslaneckou sněmovnu, aby vydala nezařazeného poslance Petra Wolfa, podezřelého z úvěrového podvodu a porušování autorských práv, ke stíhání. Žádost dnes dostal předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Dolní komora by o jeho vydání měla hlasovat na příští schůzi, která začne 19. října. Vrchní státní zástupkyně z Olomouce Milena Hojovcová chce Wolfa po ročním šetření stíhat kvůli podezření ze zneužití milionových státních dotací. Wolf veškerá obvinění odmítá a vyšetřování své kauzy považuje za nestandardní. Pokud by podle Hojovcové sněmovna Wolfa zbavila imunity, mělo by být vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin úvěrového podvodu. Wolfovi by pak hrozilo až 12 let vězení.

„Žádost jsem převzal a na příští schůzi organizačního výboru ve čtvrtek 8. října budu navrhovat, aby byl tento bod zařazen na program 64. schůze Poslanecké sněmovny, která bude probíhat od 19. října,“ řekl Vlček. Wolf tvrdí, že se veškeré informace o své kauze dozvídá místo od příslušných orgánů vždy nejprve z médií, což ho podle jeho slov utvrzuje v tom, že kauza má silný politický podtext.

Policie Wolfa prověřovala kvůli tomu, že jeho ostravská firma UT 2002 získala státní dotace údajně až 11 milionů korun na projekty zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje. Studie, která na základě toho vznikla, má ale podle policie mnohem nižší hodnotu, a část peněz tak mohla být použita k jiným účelům. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu navíc Wolfova firma z dotace neoprávněně čerpala 1,1 milionu korun. Ministerská kontrola ve svém závěru uvedla, že to byly téměř dva miliony. Společnost prý například špatně vyúčtovala 840 tisíc korun, jež byly určeny na cestovné. Wolf a jeho manželka údajně platili ze státních příspěvků i výdaje za akvacentrum a pořizovali notebooky, tiskárny i televizory.

Wolf, který byl do sněmovny zvolen jako člen ČSSD, loni v červnu stranu opustil a vystoupil i z poslaneckého klubu ČSSD. Po odchodu ze strany obvinil jejího předsedu Jiřího Paroubka, že se ho snažil při volbě prezidenta republiky počátkem roku vydírat. Paroubek prý Wolfovi řekl, že když nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní informace o údajných nesrovnalostech při čerpání dotace v jeho firmě. Paroubek pokus o vydírání popřel.

Vyšetřování podvodů s dotacemi
Zdroj: ČT24