Dělnická strana spolupracuje s Národním odporem, přiznal bývalý člen

Praha - Bývalý člen předsednictva Dělnické strany (DS) Ladislav Malý zveřejnil, že se tato krajně pravicová strana loni na jaře domluvila na spolupráci s neonacistickým hnutím Národní odpor. Informoval o tom server iDnes.cz. Předseda DS Tomáš Vandas toto tvrzení popřel. Vláda podala návrh na rozpuštění strany, zabývá se jím nyní Nejvyšší správní soud. Až dosud o uzavření paktu mezi Dělnickou stranou a militantními neonacisty nebyl údajně žádný důkaz, Vandas dokonce několikrát zopakoval, že žádný Národní odpor nezná.

Malý však napsal, že úmluva o vzájemné podpoře mezi Dělnickou stranou a Národním odporem byla uzavřena loni na jaře. „Současně byli do strany přijati i lidé z hnutí Autonomních nacionalistů,“ uvedl Malý, který až do svého loňského vyloučení pracoval v předsednictvu DS a působil jako člen rozhodčí komise strany. Spojení DS a Národního odporu označil za rozumný tah, který „vedl ke sjednocení pravicových subjektů, ale hlavně ke zmohutnění a zviditelnění strany a jejího předsedy“.

„Žádná dohoda mezi Dělnickou stranou a Národním odporem neexistuje, to je jen tvrzení frustrovaného Malého,“ reaguje Vandas. Podle něj se Malý mstí za své vyloučení.

Spolupráce s Národním odporem může podpořit zrušení DS

Dělnická strana po dohodě poprvé zaštítila tradiční neonacistickou oslavu prvního máje na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, na kandidátkách do podzimních krajských voleb se pak objevila jména z neonacistického prostředí. Podle Ondřeje Cakla z občanského sdružení Tolerance a občanská společnost však spolupráce DS a Národního odporu začala už v listopadu 2007, kdy neonacisté plánovali pochod pražským židovským městem. Policie také zdokumentovala schůzku předsednictva českých ultrapravičáků a neonacistů s německými kolegy loni v srpnu.

Vláda usiluje o zrušení DS, návrhem se bude ještě do konce roku zabývat Nejvyšší správní soud. První návrh bývalého ministra vnitra Ivana Langera soudci na jaře zamítli, protože byl podle nich špatně připravený a neobsahoval potřebné důkazy pro zrušení strany. Podle serveru soudu chyběly přesně takové důkazy jako svědectví o spolupráci DS s Národním odporem.

Stoupenec Dělnické strany
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK