Česko zruší generální konzulát v Montrealu, uzavřou se i další ambasády

Praha - Česká republika hodlá ukončit své diplomatické zastoupení v kanadském Montrealu. Za zrušením generálního konzulátu je kromě snahy oplatit Kanaďanům zavedení víz také hledání úspor v rozpočtu ministerstva zahraničí. Kromě Montrealu mají být tudíž ještě uzavřeny ambasády v angolské Luandě a v zimbabwském Harare. Uvažuje se rovněž o snížení počtu diplomatů na velkých evropských úřadech, aby se podpořila zastupitelská činnost v rozvojových zemích. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informuje dnešní vydání MF Dnes.

Zrušení konzulátu v Montrealu by měla co nejdříve projednat vláda, a to i přesto, že takové rozhodnutí je plně v kompetenci šéfa české diplomacie. Ministr Kohout se k rušení úřadů nevyjádřil. Zároveň ale potvrdil, že rušení některých úřadů se skutečně připravuje. „Při původních rozpočtových škrtech se uvažovalo o zrušení až 20 úřadů. Pak to kleslo asi na deset míst a nakonec jich bude jen několik,“ uvedl Kohout.

Dvacet rušených misí mělo být v Africe, Asii a Latinské Americe. Podle Kohouta je za změnou struktury nedostatečná činnost některých menších, kde zdejší diplomaté neměli čas na rozvoj ekonomických aktivit. „Ubereme proto diplomaty na velkých velvyslanectvích v Evropě a posílíme menší mise v zemích, kde je potenciál větší hospodářské spolupráce,“ dodal ministr. Které velké úřady budou měnit počty, zatím neprozradil. Podle dostupných informací by mohlo jít například i o Londýn nebo Paříž.

Česko už letos v květnu zrušilo honorární konzulát ve Vancouveru. Nová velvyslankyně Kanady v Praze Valerie Raymondová v pátek oznámila, že Kanada teď zrušení víz pro Čechy neplánuje. Ottawa zavedla vízovou povinnost v červenci poté, co v Kanadě požádaly o azyl tisíce Čechů - byli mezi nimi hlavně Romové.

Čeští velvyslanci na pravidelné schůzce s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem v Černínském paláci
Zdroj: ČT24