Na Jablonecku havaroval motorkář s 4,27 promile

Malá Skála (Jablonecko) - Řidič motocyklu Simson s 4,27 promile alkoholu v dechu nezvládl svůj stroj a havaroval v neděli po poledni v Malé Skále na Jablonecku. Jde o množství, které odpovídá zhruba 15 až 17 naráz vypitým pivům. Čtyřiadvacetiletý motorkář bez řidičského průkazu se při nehodě lehce zranil, informovala o tom jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Dosud patřilo první místo muži s 3,45 promile, kterého přistihli policisté v létě za volantem osobního auta v Jeřmanicích na Liberecku.

Opilému motocyklistovi hrozí za ohrožení pod vlivem návykové látky a za řízení bez oprávnění až jeden rok vězení. „Neprojel zatáčkou, dostal se mimo silnici a tam svým strojem Simson přerazil kamenný patník. Na hlavě neměl přilbu,“ dodala Knopová. Čtyři promile znamenají velmi hlubokou opilost, při které většina lidí upadá do bezvědomí a hrozí jim smrt z otravy alkoholem. Mladý motocyklista se k tak vysoké dávce propíjel pravděpodobně dlouhodobě. Podle odborníků není téměř možné, aby přežil, kdyby do sebe tolik alkoholu dostal v krátké době.

Letos v dubnu se na Českolipsku opil dvacetiletý muž tak, že ráno nezvládl jednoduchou dechovou zkoušku na alkohol. Mladík nedokázal v Novém Boru vyhovět pokynu, ať osm vteřin plynule dýchá do přístroje na zjišťování alkoholu. Předtím narazil do vozidla městské policie.

V Libereckém kraji se v posledních pěti letech objevilo jen několik ještě více opilých řidičů než motocyklista v Malé Skále. U Lomnice nad Popelkou havaroval na jaře 2005 řidič s fekálním vozem V3S a policisté mu naměřili v dechu téměř osm promile alkoholu. Předtím policisté odhalili řidiče osobního auta s 3,95 promile a v dalším případě havaroval na okraji Semil motorista v osobním autě s téměř pěti promile. Policisté vyšetřovali za první pololetí letošního roku v Libereckém kraji 165 silničních nehod, při kterých byli řidiči pod vlivem alkoholu.