V Česku padají 40 let staré teplotní rekordy

Plzeň - Díky nečekaně teplému počasí dnes na několika místech republiky padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo na Moravě ve Znojmě, kde se teploty vyšplhaly až na 27,8 stupně Celsia, o dva stupně méně pak teploměr ukazoval v Olomouci. V Plzeňském kraji pak teplota překonala 43 let starou nejvyšší hodnotu, když v Plzni-Mikulcích naměřili meteorologové 25,7 stupně Celsia. Rekordní teploty byly naměřeny také v Klementinu v Praze a v dalších městech. V následujících dnech už meteorologové očekávají ochlazení a srážky.

Až dosud bylo 7. října v Plzeňském kraji nejtepleji v roce 1966, kdy se ve Zbirohu na Rokycansku vyšplhala rtuť teploměru na 25,2 stupně. Naopak nejchladněji bylo v regionu v roce 1994. Ranní teplota klesla na minus 5,7 stupně Celsia. I když dnešní teplotní maximum je z Plzně, lze ho pokládat za západočeský rekord. Meteorologové vedou společnou databázi teplotních rekordů pro Plzeňský a Karlovarský kraj od roku 1961.

V pražském Klementinu naměřili 25,1 stupně Celsia, což je o 0,5 stupně víc než v dosud rekordním roce 1966. Neobvykle teplo má být konkrétně v Praze i ve čtvrtek, je proto pravděpodobné, že se do statistik zapíšou oba dny.

Teplo bylo i v Českých Budějovicích, ale rekord 29,4 stupně z roku 1893 překonán nebyl. Dnes bylo na jihu Čech naměřeno rovných 26 stupňů, řekl českobudějovický meteorolog Jaroslav Hintermüller.

Počasí lámalo rekordy i na Moravě

Nejtepleji bylo v Česku na Moravě ve Znojmě, kde se teploty vyšplhaly až na 27,8 stupně Celsia. Obdobné počasí se očekává i ve čtvrtek, na konci týdne se ale ochladí. Také v Olomouci dnes padl teplotní rekord z roku 1966, meteorologové tam naměřili 26,1 stupně Celsia. Rekordní teploty hlásí také z Šumperku, Jeseníku a Bělotína na Přerovsku.