Mika by v ministerském křesle mohl nahradit jeho náměstek Dusík

Praha - Po Ladislavu Mikovi, který zvažuje návrat do Evropské komise, by se ministrem životního prostředí mohl stát jeho náměstek Jan Dusík. Ten informaci potvrdil a také kvůli tomu přerušil své členství ve Straně zelených. Zatím však nemluvil s premiérem Janem Fischerem. Stejně tak ani ukončení svého působení v kabinetu ještě s předsedou vlády a nadřízenými v komisi neprodiskutoval Miko.

„Dostal jsem nabídku od Strany zelených převzít práci po Ladislavu Mikovi. Ta nabídka mě velmi potěšila a je na panu premiérovi, jak se rozhodne obsadit místo poté, co se Ladislav Miko vrátí do Bruselu. Pokud by s tím pan premiér souhlasil a tuto nabídku mi učinil, tak bych ji přijal, ale nechci předjímat dalšímu vývoji,“ uvedl Dusík pro ČT24. Fischer nicméně Dusíka zatím neoslovil.

Vzhledem k tomu, že politici stanovili jako podmínku pro vstup do úřednického kabinetu to, aby ministři nebyli členy žádné strany, Dusík už přerušil své členství v SZ, kde nezastával žádnou významnou funkci.

Jako o možném ministrovi o něm lidé obeznámení s chodem úřadu mluvili už na jaře, kdy vedl jednání za české předsednictví EU. Tehdy mu však bránila kandidatura do Evropského parlamentu. Kandidátku zelených tehdy vedl. Volby pro stranu skončily debaklem.

Vydáno pod