Dálnici D1 zablokovala nehoda kamionu, zemřeli dva lidé

Brno - Dálnici D1 nedaleko Brna zablokovala dnes odpoledne nehoda kamionu a osobního auta se slovenskou poznávací značkou, při které zahynuly dvě ženy a dva lidé se zranili. Havárie způsobila velké dopravní komplikace v okolí Brna, až do večera se tvořily mnohakilometrové kolony. Situaci zkomplikovala také uzavírka na obvyklé objízdné trase v Brně-Bosonohách, uvedla jihomoravská policejní mluvčí Soňa Svobodová. Zhruba v 19:00 byl otevřen jeden jízdní pruh jen pro osobní vozy.

Nehoda se stala krátce po třetí hodině odpoledne před 190. kilometrem dálnice u sjezdu na Bohunice, a to ve směru na Brno. Jako předběžnou příčinu havárie určila policie nepřiměřenou rychlost osobního auta, v němž cestovali tři lidé. Spolujezdkyně na předním i zadním sedadle zemřely. Jejich zranění byla neslučitelná se životem,„ uvedla mluvčí záchranné služby Barbora Zuchová. Další dva zraněné hasiči vyprostili z auta a předali do péče záchranářů. “Mají lehká nebo maximálně středně těžká zranění," dodala mluvčí.

Z nákladního auta se vysypal náklad textilií v krabicích, vůz také srazil sloupy osvětlení dálnice. Jeden sloup spadl do protisměru a omezil provoz ve směru na Prahu. „Poškozené osvětlení bylo nutné odpojit od elektrického proudu,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Ve směru od Prahy byla dálnice několik hodin zcela neprůjezdná. Už v 16:00 kolona měřila šest kilometrů. Kvůli uzavírce v Pražské ulici nemohli řidiči využít objízdnou trasu přes Brno-Bosonohy. Policie proto zorganizovala odklon přes Kývalku, Ivančice, Ořechov a Modřice. I tam ale nastaly problémy. „Řidiči nedodržují dopravní značení a jezdí v zákazech a mimo komunikace přes pole,“ uvedli operátoři jednotného systému dopravních informací Dopravní info.