Aktivisté zablokovali přechod v Mikulově - kvůli soudu s ochránci zvířat

Mikulov (Břeclavsko) - Hraniční přechod v Mikulově na Břeclavsku dnes ve 14:00 na čtvrt hodiny zablokovali čeští aktivisté. Cílem akce je upozornit na proces s rakouskými ochránci zvířat, jimž za údajné žhářství, sabotáže a další útoky hrozí až pět let vězení. Ochránci vinu popírají, jejich cílem je prý přimět rakouské politiky ke změně legislativy tak, aby se další stíhání aktivistů již neopakovalo.

Protest nezpůsobil vážnější dopravní komplikace, na akci dohlíželi policisté, kteří řídili provoz. Demonstrace se obešla bez výtržností, patrně ale bude mít dohru před přestupkovou komisí. Aktivisté shromáždění řádně ohlásili předem na mikulovské radnici, zapomněli si ale vyžádat povolení k zablokování komunikace.

Případ vzbudil zájem v roce 2008. Je stíháno 13 lidí. Čtyři z nich zveřejnili obžalovací spisy a podle českých aktivistů v nich není nic, co by bylo možné považovat za důkaz kriminální činnosti. „Namísto toho je v obžalobě údajné členství těchto aktivistů ve zločinecké organizaci vyvozeno z dlouhého seznamu politických aktivit, jako je organizace demonstrací a veřejných konferencí,“ uvádí k tomu web rakouskaostuda.cz. Protesty podobné tomu v Mikulově mají proběhnout i v jiných evropských zemích.

Aktivisté jsou podezřelí z toho, že útočili na majetek oděvního řetězce Kleider Bauer, který prodává kožešiny. Žalující firma vyčíslila škody způsobené akcemi aktivistů na půl milionu eur. "Jde o neprodejné znehodnocené zboží, náklady vyplývající z nuceného přerušení výroby a poškození pověsti firmy, uvedl Peter Graf, ředitel podniku Kleider Bauer.

Aktivisté kritizují rakouské zákony, které se podle nich dají zneužít proti různým nevládním organizacím a hnutím. Protestem tak chtějí přimět rakouské zákonodárce k debatě o změně ústavy. Ochránci zvířat jsou totiž souzeni podle zákona, který byl přijat po teroristických útocích 11. září 2001. Kritici ale tvrdí, že se postříkání kožichu červenou barvou nemůže dávat na roveň teroristickým útokům.

Vydáno pod