ČSSD a ODS se hádají kvůli protestům a zásahům na mítincích

Praha - Šéfové volebních kampaní ČSSD a ODS Jaroslav Tvrdík a Ivan Langer se dnes do sebe tvrdě pustili kvůli údajnému narušování volebních mítinků sociální demokracie. Tvrdík na tiskové konferenci obvinil ODS z organizace incidentů na akcích ČSSD, naposledy tento týden v Pardubicích. Langer kontroval slovy, že sociální demokraté zastrašují občany výhrůžkami a policií. Policisté v uniformách i v civilu totiž poklidně protestující lidi zřejmě několikrát po sobě legitimovali.

Na mítinky ČSSD, která zahájila horkou část své volební kampaně minulý týden v Ostravě, přicházejí lidé s transparenty odsuzujícími politiku strany. Aby se jich organizátoři zbavili, volají na ně policisty. Podle Tvrdíka se ČSSD jako organizátor takových akcí snaží pouze zajistit pořádek a v případě porušení zákona upozornit městskou či státní policii. „Předpokládám, že policie nedělá nic jiného, než jedná v souladu se zákonem,“ dodal Tvrdík.

S tím však nesouhlasí občanští demokraté, kteří policejní postup kritizují. Naposled tak učinili pardubičtí pravicoví radní na úterním mítinku v tomto městě. Pardubický radní Jiří Razskazov (ODS), kterému se nelíbila kontrola totožnosti odpůrců sociální demokracie, přirovnal takovou praxi k postupům před rokem 1989. „Tahle policie nesmí proti jakémukoli vyjadřování názoru postupovat,“ uvedl Razskazov.

Reportáž Lukáše Dolanského a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Radní Pardubic, mezi kterými jsou zástupci ODS, lidovců, Sdružení nezávislých kandidátů i nestraník, si stěžovali policistům přímo na náměstí. „Ti lidé nic neudělali, tak proč se je snaží legitimovat? Ať policie udržuje veřejný pořádek, ale ten tam nikdo nenarušoval,“ uvedl primátor Pardubic Jaroslav Deml.

Důkazem jsou fotografie a video

Tvrdík i Langer proti sobě také vytáhli kompromitující fotografie. Na těch svých ODS dokazuje, že mítinky ČSSD hlídá tajná policie, nejen ta uniformovaná. Na snímcích ČSSD je zase patrné, že mítinky narušují mimo jiné i někteří členové modrého týmu. Pardubický deník má navíc ještě video, na kterém je vidět, jak policisté opakovaně některé lidi kontrolují vždy ve chvíli, kdy zvedli transparent.

Tvrdík: Protesty na mítincích jsou neférovou kampaní

Tvrdík dnes novinářům řekl, že má k dispozici důkazy o tom, že to byl právě pardubický primátor Jaroslav Deml (ODS), kdo pomáhal protesty proti sociální demokracii organizovat. Langra zase vyzval, aby krotil Modrý tým a svůj volební štáb. Podle Tvrdíka je totiž jen otázkou času, kdy se některému z protestujících proti politice sociální demokracie na mítinku ČSSD něco stane. „Občané, kteří na tyto akce chodí, dobře cítí, že se jedná o neférovou kampaň, a podle toho konají,“ uvedl Tvrdík.

Jaroslav Tvrdík:

„Je jen otázkou času, kdy se některému z protestujících proti politice sociální demokracie na mítinku ČSSD něco stane. Občané, kteří na tyto akce chodí, dobře cítí, že se jedná o neférovou kampaň, a podle toho konají.“

Podle Langra jsou ale na mítincích ČSSD nasazeni policisté v civilu a lustrují občany. „Je to něco naprosto neakceptovatelného a nepřijatelného a já budu chtít od pana policejního prezidenta a pana ministra (Martina) Peciny, kandidáta za sociální demokracii, vysvětlit, jak je možné, že policie nasazuje tajné policisty na mítinky, to je přece praxe let dávno minulých,“ uvedl dnes Langer ve Studiu ČT24.

Policisté však toto odmítají s tím, že mítink pouze rutinně sledovali stejně jako jiná veřejná shromáždění. „Plníme úkol, abychom chránili bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek,“ uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Policisté podle ní kontrolovali totožnost pouze odpůrců ČSSD. „Nebyla to žádná lustrace, kdy to policisté vyhodnotili jako nezbytné k ochraně veřejného pořádku, bezpečnosti a majetku. Je to standardní opatření, policisté jsou zcela apolitičtí. Policie ověřila, zda po prověřovaných osobách není vyhlášeno celostátní pátrání, a poté dokumentaci skartovala,“ doplnila Janovská. Policie zatím žádné trestní oznámení v souvislosti s úterním mítinkem nepřijala.

Vydáno pod