Soud vynese rozsudek za únik půl miliardy z konta ČKA

Praha – Městský soud v Praze má dnes vynést rozsudek nad Janem Šikem, který je podezřelý, že vyvedl do ciziny půl miliardy korun z účtu České konsolidační agentury. Šik šéfoval její dceřiné společnosti Galileo Real. Na podvodu se měl podílet i podnikatel Miloš Skořepa. Ten čelí obvinění v zahraničí. Oba muži vinu odmítají. Pokud se podvod z roku 2005 prokáže, hrozí dvojici obviněných až desetileté vězení.

První z obžalovaných Jan Šik založil svou obhajobu na tom, že chtěl jenom zhodnotit peníze v zahraničí. Pět set milionů korun podle výpovědi poslal v roce 2005 na radu druhého obžalovaného Skořepy na účet ve švýcarské bance, o kterém se domníval, že patří společnosti Galileo Real. Ta ale v United bank of Switzerland žádné konto neměla.

„Pan Šik s panem Skořepou nikdy nejednal a můj klient nestojí za tím, že peníze byly vyvedeny z ČR,“ řekla ČT Skořepova advokátka Klára Slámová. Podle obžaloby měl právě Skořepa peníze utrácet. Hájí se ale tím, že se peníze na jeho účet dostaly „kvůli jednání Savova“. Podnikatel František Savov, hlavní svědek případu, mu prý slíbil zajištění úvěru a částka na jeho účtu pocházela z tohoto úvěru.

Soud vynese rozsudek za únik půlmiliardy z ČKA (zdroj: ČT24)

Po Skořepovi a Savovovi chce ale ministerstvo financí peníze vymáhat. Stát sice většinu částky dostal zpět, osmdesát milionů ale pořád chybí a další sumy utíkají na úrocích a honorářích právníků. „Samozřejmě se budeme snažit vymoci po těch hlavních třech aktérech kauzy i úroky,“ dodal mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.