Tvrdík se bojí, že Modrý tým zaútočí na mítinky ČSSD

Praha - Volební a marketingový stratég ČSSD Jaroslav Tvrdík se obává útoků Modrého týmu sympatizantů ODS na volebních mítincích socialistů i mimo ně. Argumentuje videem, které má dokazovat výcvik členů Modrého týmu ODS ve střelbě či hodu granátem. Na tiskové konferenci to přirovnal ke známým komandům ČEZu. Jedná se však pouze o vystřihnutou část videa ze stránek Modrého týmu, které zachycuje ukázku týmové soutěže s airsoftovými pistolemi, tedy v současnosti oblíbenou adrenalinovou hru. ODS Tvrdíkovu interpretaci a sestříhání videa zkritizovala a označila ji za mentálně vadnou.

ČSSD vnímá aktivity Modrého týmu jako snahu vytrénovat příznivce ODS k útokům zbraněmi proti ČSSD. „Vidíte, jak cvičí, cvičí osvobozování rukojmích, cvičí hod granátem, cvičí slaňování, cvičí jízdu terénem a řízení bojových vozidel. Mají instruktory v uniformách. Tohle všechno jsou lidé, které ODS posílá na mítinky sociální demokracie,“ uvedl na brífinku rozhořčeně Tvrdík.

Celé video zachycuje celorepublikové setkání členů Modrého týmu před volbami, během kterého si kromě předvolebních plánů mohli účastníci vyzkoušet různé aktivity - slaňování s vycvičenými kynologickými psy, horolezeckou stěnu nebo řízení jeepu v bahně. Tvrdík se však ptá, co je smyslem těchto aktivit. Posuďte sami:

Mluvčí ODS o Tvrdíkovi

Interpretace Jaroslava Tvrdíka, že si ODS cvičí vlastní komanda, je nejen nesmyslná, ale přímo mentálně vadná. Řekl bych, že přímo střelená, kdyby v tomto případě nešlo o vážnou věc.

ODS považuje Tvrdíkovy výroky za nesmyslné a odsouzeníhodné. „Interpretace Jaroslava Tvrdíka, že si ODS cvičí vlastní komanda, je nejen nesmyslná, ale přímo mentálně vadná. Řekl bych, že přímo střelená, kdyby v tomto případě nešlo o vážnou věc. Jasně to dokazuje kompletní podoba reportáže – ve skutečnosti program obsahoval politické diskuze, trénink správného poskytování první pomoci či sportovní aktivity,“ uvedl mluvčí ODS Martin Kupka.

„Vyzýváme Jaroslava Tvrdíka, aby se omluvil všem členům Modrého týmu za nehorázný a zcela nepřijatelný příměr k praktikám nacistické NSDAP, který obsahovala první verze jeho tiskové zprávy. Měl by se také omluvit všem, kteří kdy ve volném čase airsoft hráli nebo hrají. Tvrdík manipuluje s informacemi a odrazuje lidi od politické aktivity,“ dodal Kupka.

Závěr kampaně ČSSD bude o zdravotnictví, energiích a dluhu státu

Zbytek brífinku se sociální demokraté věnovali závěru své předvolební kampaně, kdy mluvit o svých tradičních tématech - dostupném a kvalitním zdravotnictví, regulaci cen energií a snižování tempa růstu státního dluhu na polovinu do roku 2013. Boj s třicetikorunovým zdravotnickým poplatkem je dlouhodobou stálicí politiky ČSSD. Možnou „modročernou“ koalici pravicových stran obvinil dnes místopředseda ČSSD Milan Urban ze snahy drasticky omezit zdravotní péči. „Teď chybí jen vydat po volbách příručku pro provádění domácích operací a o tom, jak správně nasadit narkózu,“ komentoval to Paroubek.

ČSSD také odmítá tvrzení pravicových stran, že svými návrhy v sociální oblasti vede zemi do dluhové pasti, a už dříve zveřejnila svou představu boje se zadlužením. Paroubek v dubnu nabídl propočet, že stranické sliby znamenají náklady mezi 100 a 150 miliardami korun. ČSSD ale předpokládá, že po květnových parlamentních volbách bude nová vláda - pokud budou realizována jejich opatření - mezi lety 2010 a 2014 moci pracovat s novými finančními zdroji ve výši 570 miliard.

Vydáno pod