Češi mají nejhorší vztah k Romům, nejsympatičtější jsou Slováci

Praha – Češi mají ze všech národnostních menšin nejhorší vztah k Romům, za nesympatické je považuje 75 % obyvatel. Vyplynulo to z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Na opačném konci žebříčku skončili Slováci, kteří jsou sympatičtí 90 % respondentů. Oblibu Čechů si vysloužili také Poláci, Řekové a Židé.

Romové se zcela vymykají hodnocení ostatních národnostních skupin. Na sedmibodové škále jim nejhorší známku udělily dvě pětiny obyvatel, za sympatické je označilo pouze 14 procent lidí. V loňském roce byl vztah Čechů k Romům ještě horší, nesympatie k nim neskrývalo 77 procent obyvatel, pouze devět procent k nim vyjádřilo přátelský vztah.   

Největší sympatie chovají Češi opakovaně sami k sobě, tento názor mají od roku 2003, od něhož se postoje k vybraným národům zjišťují. Udělili si průměrnou známku 1,56, přičemž nejlepší hodnocení je 1 a nejhorší 7. Slováci obdrželi od Čechů známku 1,91, za nesympatické je označila pouze čtyři procenta lidí. Více než polovina obyvatel hodnotí pozitivně ještě Řeky, Židy a Němce, jen o málo méně než 50 procent sympatií obdrželi Bulhaři. 

Pozitivní vnímání převažuje také u maďarské menšiny, přibližně vyrovnané jsou sympatie a nesympatie v případě Srbů, Rusů a Vietnamců. Vetší míru antipatií než sympatií pociťují obyvatelé k Rumunům, Ukrajincům a Albáncům.

Průzkum se uskutečnil mezi 1. a 8. březnem letošního roku. Zúčastnilo se ho 1 079 lidí starších patnácti let. Bylo do něj zahrnuto celkem 15 národností žijících v České republice.

CVVM také zjišťovalo, koho by si Češi přáli, či nepřáli za souseda. Už několik let zůstávají nejméně oblíbenými sousedy narkomani, vedle kterých by nechtělo žít skoro 90 procent dotazovaných. Na dalších místech skončili alkoholici a lidé s kriminální minulostí. Šest z deseti lidí by nechtělo žít ani vedle psychicky nemocného člověka. 

Téměř třetina lidí by si podle výzkumu také nepřála ve svém okolí lidi jiné barvy pleti. Odstup vůči této skupině vzrostl, v několika posledních letech a loni je za nevhodné sousedy označila zhruba čtvrtina lidí. Přibližně 25 procent Čechů by si pak nevybralo sousedství s homosexuály nebo cizinci. Okolo 17 procentům lidí vadí mít za sousedy kuřáky.

Vydáno pod