Stranický kongres má podle Vondry skoncovat s frakčními boji

Praha – Občanské demokraty čeká 19. a 20. května celostranický kongres, ze kterého vzejde nové vedení včetně předsedy a místopředsedů. Petr Nečas si tak jako volební lídr, který stojí před dohodou o nejstabilnější vládě v historii novodobých svobodných voleb, může potvrdit očekávaný postup na křeslo předsedy ODS. Podle senátora Alexandra Vondry, který se uchází o místopředsednický post, by z kongresu měla vzejít hlavně sjednocená strana, kterou nebudou ohrožovat frakční boje různých táborů, jak tomu bylo v minulosti. Nové vedení by podle Vondry mělo nastavit přívětivější tvář navenek a být pro veřejnost více atraktivní.

Alexandr Vondra má v současnosti o novém vůdci občanských demokratů jasnou představu. „Petr Nečas je ten absolutně nejlepší lídr. Je to člověk, který zná ODS od počátku. Je to člověk, který má i tu konzervativní podstatu. My jsme strana, která ztratila ve městech, ale neztratila tolik na venkově, čili musíme posilovat o podporu do budoucnosti stejně jako jiné liberální, konzervativní strany,“ řekl Vondra. Přitom si je vědom nové síly, která ve volbách začala zaplňovat sympatie pravicových voličů, kdysi takřka vyhrazené pro ODS. „To naše dominantní postavení napravo je ohroženo. Výzvu “TOPky„ je nutné brát nesmírně vážně,“ dodal.

Alexandr Vondra hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Alexandr Vondra:

„Jde o to, aby ODS vyšla sjednocená, aby byla uvnitř silná a navenek i pro veřejnost atraktivnější. Aby nebyla rozdělována různými frakčními boji na dva tábory. My si velmi dobře pamatujeme na ty zápasy, které ODS oslabovaly.“

Své případné ambice na některý z ministerských postů Vondra odmítl blíže komentovat. Při povolebním vyjednávání s TOP 09 a Věcmi veřejnými se na personální otázky prý prozatím nedostalo. Bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti však přiznal, že v rámci koaličního partnerství by při rozdělování tzv. silných rezortů měla fungovat rovnováha. Reagoval tak na otázky, zda by při obsazení ministerstva zahraničí TOP 09 a vnitra Věcmi veřejnými trvala ODS na ministru obrany ze svých řad. „Já se nechci zúčastnit těch debat o tom, co by bylo, kdyby. Ale nepochybně dává smysl, aby rozdělení silových rezortů bylo vyvážené,“ řekl Vondra.

Alexandr Vondra:

Bývalý disident a signatář Charty 77, spoluzakladatel Občanského fóra. V letech 1992 až 1997 působil jako první náměstek ministra zahraničních věcí. V letech 1997 – 2001 byl českým velvyslancem ve Spojených státech. V roce 2006  vykonával funkci ministra zahraničních věcí ČR a posléze až do května 2009 zastával post místopředsedy vlády pro evropské záležitosti ve druhém Topolánkově kabinetu.

Vydáno pod