Incheba dostala od Prahy nůž na krk, hrozí jí výpověď

Praha - Nájemce pražského Výstaviště firma Incheba se buď do středy dohodne s Prahou na dodatcích k nájemní smlouvě, nebo od ní město odstoupí, řekl dnes náměstek primátora Milan Richter (ODS). Právníci pražského magistrátu předložili tři varianty, které by mohly vyřešit situaci. Vedle okamžité výpovědi se mluví i o zvýšení nájmu. Třetí možností je vytvoření dodatku, který by firmu donutil, aby do areálu investovala, jak slibovala. Kontrolní výbor magistrátu se znovu sejde v úterý 22.6., všechny varianty chce nejdřív vidět písemně, potom vydá doporučení pro Radu hlavního města, která by ve stejný den měla vše posvětit. Opozice postup kritizuje.

„Tato kauza buď skončí dohodou, která bude výhodná pro město, anebo odstoupením od smlouvy,“ řekl Richter. Podle něj jedna varianta dohody počítá s tím, že Incheba na Výstavišti bude investovat miliardu korun. „Smlouva bude maximálně zpřísněná ve prospěch města a zároveň dojde k vyplacení pojistného plnění za Průmyslový palác městu,“ vysvětlil Richter. Podle druhé varianty se šedesátiletá nájemní smlouva zkrátí na 15 let: „Dojde k navýšení nájmu a zároveň nám Incheba vyplatí zpětně nájemné, které nám je dlužna, a zároveň nám dá samozřejmě pojistné plnění.“

Soudní spory kvůli výpovědi mohou trvat několik let

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Pokud tyto varianty selžou, musí podle Richtera následovat výpověď z nájemní smlouvy. „Já budu v takovém případě tu výpověď okamžitě požadovat,“ řekl. Právníci obou stran v současnosti jednají o dodatcích k nájemní smlouvě, tedy o prvních dvou variantách. „My jsme připraveni se dohodnout,“ řekl ČT mluvčí Incheby Radovan Ježovič. Odstoupení od smlouvy ale magistrátu najatí právníci vymlouvají. Případné soudní spory by totiž mohly trvat i několik let, a proto prý Richter navrhoval smír. „Ale absolutně se nebojím ani toho odstoupení od smlouvy,“ dodal.

„To, co nyní pan náměstek Richter navrhuje, je podle mého názoru komedie, která směřuje k faktickému odpuštění závazků Incheby pro investice, které měly být provedené již do konce roku 2007,“ řekl ČT opoziční zastupitel Jiří Witzany (SNK ED). Město podle něj mělo dost času na to, aby si závazky vynutilo, nebo od smlouvy odstoupilo. Incheba měla podle smlouvy na Výstavišti do konce roku 2007 investovat přes půl miliardy korun. Součástí plánů na obnovu areálu byla především stavba nové výstavní haly.

Město se pře s Inchebou skoro dva roky. Spory začaly poté, co v říjnu 2008 vyhořel Průmyslový palác. Metropole se snažila s Inchebou nejprve uzavřít dodatek smlouvy, který by zajistil dostavbu paláce. Poté se strany dohadovaly, komu patří pojistné ve výši asi 182 milionů korun. Praha se nakonec rozhodla, že zahájí přípravu obnovy památky sama. Náklady odhaduje asi na 1,5 miliardy korun. Současné spory podle Richtera dostavbu neoddalují. „Zahájit stavbu jsme schopni v druhé polovině roku,“ ujistil už dříve. Městská rada 1. června rozhodla, že palác bude dostavěn podle návrhu architekta Jakuba Ciglera a jeho studia.

Milan Richter
Zdroj: ČT24