Vedení ODS se naposledy sešlo ve starém složení

Praha - Dnes večer se sešla výkonná rada ODS, naposledy ve starém složení. Špičky ODS dolaďovaly poslední body víkendového kongresu, kde si strana po velkých personálních změnách z minulých týdnů zvolí nové vedení, tj. předsedu, místopředsedy i členy výkonné rady. Kongres by měl také vyjasnit, kam bude ODS po volbách a výměně lídra směřovat.

Končící vedení ODS se nechalo společně vyfotografovat. Podle úřadujícího předsedy strany Petra Nečase tak založilo tradici „věšení“ končících výkonných rad. „Tedy na zeď,“ řekl Nečas novinářům. Širší vedení strany probralo organizační otázky spojené s víkendovým kongresem a Nečas také členy výkonné rady informoval o koaličních jednáních s TOP 09 a Věcmi veřejnými.

Kongres bude dvoudenní, programová debata je naplánována na sobotu. V jejím úvodu přečte Nečas zdravici od prezidenta Václava Klause. Ani bývalý předseda Mirek Topolánek na kongres zřejmě osobně nedorazí. Nečas uvedl, že o jeho osobním programu není informován, kdyby chtěl přijít, dostane prostor mezi mimořádnými hosty. Podle serveru Blesk.cz ale Topolánek už ve čtvrtek odcestoval do Itálie. Média dříve informovala o tom, že se ho dotklo, když dostal na sjezd pouze hromadnou pozvánku mailem.

Delegátům kongresu Topolánek napsal dopis, v němž za své největší personální pochybení označil příspěvek ODS k druhému zvolení prezidenta Václava Klause, podporu premiéra Jana Fischera a výběr Vlastimila Tlustého do funkce ministra financí.

V sobotu vystoupí s projevy Nečas, další místopředsedové a také hosté, mezi kterými bude lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda Věcí veřejných Radek John. Volba předsedy a místopředsedů je na programu až v neděli.

Nečas má křeslo téměř jisté, boj se strhne o posty místopředsedů

Volební lídr Petr Nečas, který má po výhře středopravých stran ve volbách blízko do premiérského křesla, bude na kongresu s největší pravděpodobností zvolen novým předsedou strany. Výrazně se obmění i nejužší vedení ODS. Ze současných místopředsedů obhájí pozici v grémiu kromě Nečase zřejmě jen první místopředseda David Vodrážka.

O složení nového vedení ale budou hodně rozhodovat zákulisní dohody regionů. Jednání výkonné rady vpodvečer kongresu tak může být kromě oficiálních jednání také příležitostí k vyjasnění regionálních zájmů a k předběžným dohodám o podpoře místopředsedů nominovaných krajskými organizacemi.

Vydáno pod