Soud dnes kauzu Vítkov neřešil, obhájci chtějí vidět důkazy

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes v projednávání žhářského útoku na domek romské rodiny ve Vítkově nepokračoval. Předseda senátu po hodině jednání odročil na příští týden. Advokát Davida Vaculíka Petr Kausta totiž požádal, aby se mohl seznámit s věcmi, které policie u jeho klienta zabavila při domovní prohlídce. Vyšetřovatel případu mu to údajně dřív neumožnil. Soudce žádosti vyhověl. Ke Kaustovi se přidala i obhájkyně Ivo Müllera.

Soudce měl původně v úmyslu jen obsah 13 krabic se zabavenými předměty shrnout a v rychlosti vyjmenovat. S tím ale nesouhlasil advokát Davida Vaculíka Petr Kausta, který žádal, aby jednotlivé předměty byly ukázány a provedeny jako důkaz. „V přípravném řízení jsem opakovaně žádal, abych se s těmito důkazy mohl seznámit. Nebylo mi to umožněno… Věřím, že žijeme v demokratickém státě, kde platí nějaký trestní řád,“ řekl obhájce.

Soudce nakonec po poradě senátu námitce vyhověl. Dnešní a úterní jednání zrušil a během těchto dnů mají advokáti, obžalovaní a zmocněnci poškozených možnost se s materiály seznámit. Hlavní líčení bude pokračovat v pondělí 28. června.

Čtyři mladí muži na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý, Lukeš, čekal v autě. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejmladší Natálie utrpěla hluboké popáleniny na 80 procentech těla. Podle obžaloby jejich čin souvisel se zviditelněním extremistických skupin a také se 120. výročím narození Adolfa Hitlera.