V Pardubickém kraji chtějí vážit kamiony

Pardubice - Pardubický kraj chce pokutováním přetížených kamionů zabránit ničení silnic. Na kontrolu kamionů chce využít váhy zabudované do vozovek. Umístěny by měly být na vytipovaných problematických úsecích silnic, uvedl hejtmanův náměstek Jan Tichý, do jehož kompetence doprava patří. Dosud byla pokuta za přetížení kamionu maximálně 5000 korun, což bylo podle Tichého „jalové opatření“. Nově může pokuta dosáhnout až půl milionu korun pro firmu, které nákladní automobil patří.

„Přetížené kamiony nám ničí a rozjíždí vozovky. Chtěli bychom je vytlačit na železnici, k čemuž směřuje i zavedení mýtného,“ uvedl Tichý.

Vážicí zařízení může provozovat přímo kraj. Je umístěno ve vozovce a registruje auta, která povolený váhový limit přesáhnou včetně pořízení fotografie s poznávací značkou. Sankce pak vymáhá policie. Jedno zařízení vyjde asi na pět milionů korun.

Kraj chce nový způsob automatického vážení kamionů vyzkoušet v druhé polovině roku, v provozu by mohl být od roku 2011. Těžká doprava vozovky rychle ničí. Například komunikace z Pardubic přes Dašice na státní silnici I/35 je po devíti letech od celkové rekonstrukce velmi poničená. Podle Tichého jezdí přetížených až 90 procent kamionů.

Mezi další způsoby, jak by se měl omezit provoz kamionů po silnicích druhé a třetí třídy v Pardubickém kraji, patří zavedení mýtného. Proveditelnost tohoto záměru prokázala nedávná studie, která se v regionu uskutečnila. V Pardubickém kraji zatím kromě krátkého úseku dálnice D11 není žádná silnice zpoplatněna.