Koalice uvažuje o navýšení poplatků za zdravotnictví, zlevní recepty

Praha - Rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných uvažuje o navýšení plateb za lékařské vyšetření u praktického lékaře a ambulatního specialisty ze současných 30 korun na 50. TOP 09 by chtěla navíc zvýšit i platbu za pobyt v nemocnici, zdražila by i návštěvu pohotovosti. Experti ale zároveň navrhují změny v poplatcích za recept. Místo dosavadních 30 korun za položku by se nově mohla platit stejná částka za celý recept. Stropy pro placení poplatků by měly zůstat stejné. Informaci přinesl deník Právo.

Na jeden recept mohou být nyní předepsány maximálně dva druhy léků, což znamená poplatek 60 korun. Koaliční experti nově navrhují 30 korun bez ohledu na to, kolik je druhů léků na receptu napsáno. „Bylo by to ale v kombinaci s tím, že léky, které jsou levné, zhruba do 50 korun, by si pacienti platili sami v plné výši,“ uvedl exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.  

TOP 09: Za pobyt v nemocnici i pohotovost by se měla platit stokoruna 

Podle lékaře Vladimíra Pavelky, který v expertní komisi zastupuje TOP 09, by ale poplatky mohly být ještě vyšší. „Za hospitalizaci v nemocnici se dnes platí šedesát korun a mohla by to být stokoruna, za lékařskou službu první pomoci se dnes platí devadesát korun a mohla by to být rovněž stokoruna.“ Strana už před volbami uvedla, že by se spoluúčast pacientů na léčbě měla postupně dostat na evropskou úroveň, tedy na 25 procent. Dnes je zhruba na 16 procentech a většinou se týká doplatků za léky.

Julínek ale upozornil, že jde jen o návrh TOP 09. Osobně si podle svých slov myslí, že poplatky není třeba zvyšovat a že „mohou zůstat ve stejné výši , jako je pacienti platí dosud“. Neshoda ale panuje mimo jiné na tom, že Věci veřejné požadují zrušit platbu za položku na receptu úplně. Konečné slovo tak budou mít až lídři stran v K9. Stejně musí rozhodnout i o připojištění, ze kterého by pacient mohl hradit nadstandardní léčebné výkony. Co ale patří do standardu péče, stále není nikde definované.   

Zvýšení poplatků má podle Pavelky pomoct zdravotnictví v době ekonomické krize a zároveň odlehčit státu. TOP 09 totiž nesouhlasí s tím, aby stát pro příští rok navýšil platby za své pojištěnce, jak navrhuje ministryně Dana Jurásková. „To by od končící vlády nebylo dobré, stát by se tak zadlužil o další miliardy,“ domnívá se Pavelka. O požadavku ministryně bude v pondělí jednat vláda. Kabinet, který dnes podal demisi, už ale podle Jana Fischera nebude podnikat žádné důležité kroky. Jurásková ale upozorňuje, že bez zvýšení plateb za více než šest milionů státních pojištěnců se dostanou VZP a některé menší pojišťovny už v polovině roku 2011 do dluhů a nebudou mít dost peněz na zaplacení stejně kvalitní péče jako letos.

Zdravotní pojišťovny dostávají za zaměstnance měsíčně v průměru 2 700 korun, podnikatelé platí necelých 1 300 korun, osoby bez zdanitelných příjmů 1 080 korun a stát dává za své pojištěnce 723 korun. Stát platí za 58 procent lidí, kteří ale čerpají 80 procent péče. Podíl plateb státu v celkových příjmech zdravotních pojišťoven tvoří jen 22 procent. Zdravotnictvím proteče ročně 240 miliard korun. Mezi lety 2003 až 2007 stouply výdaje pojišťoven o 35 procent, spoluúčast pacientů o 123 procent. S ekonomickou krizí klesl výběr zdravotního pojištění, letos ještě pokrývají pojišťovny výpadek z rezerv.