Paroubek míří ve sněmovně do ekonomických výborů

Praha - Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek míří ve sněmovně do rozpočtového a hospodářského výboru. Úřadující šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka by měl být v rozpočtovém výboru, který v minulém volebním období vedl. Martina Pecinu, ministra vnitra v úřednické vládě Jana Fischera, nominovali poslanci ČSSD do výboru pro obranu a bezpečnost a do hospodářského výboru. Poslanecké kluby mají dodat nominace do výborů sněmovní volební komisi do pátečního odpoledne. Sněmovna bude členy výborů volit na druhé schůzi příští týden ve středu. Ještě se ale nebude jednat o tom, kdo výbory povede.

Na funkce se mohou těšit i další představitelé ČSSD. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach je navržen do sociálního a do volebního výboru a další zástupce předsedy Lubomír Zaorálek, jenž je místopředsedou sněmovny, do výboru volebního. Místopředseda Milan Urban má zasedat v hospodářském výboru. Do výboru pro obranu a bezpečnost míří exministr František Bublan. Středočeského hejtmana Davida Ratha ČSSD nominovala do zdravotnického výboru. Jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se bude stejně jako Sobotka ucházet o funkci předsedy ČSSD, by měl působit v zemědělském výboru.

Někdejší sportovci Jiří Šlégr a Pavel Ploc zasednou podle návrhu ČSSD ve školském výboru, který má na starosti i sport. Paroubkův kritik Jaroslav Foldyna by měl pracovat v zahraničním a v sociálním výboru.

Gajdůšková: ČSSD by v senátních volbách mohla mít 30 % křesel

ČSSD už intenzivně přemýšlí nad blížícími se podzimními volbami. Podle své místopředsedkyně horní komory Aleny Gajdůškové mohla v podzimních senátních volbách získat kolem 30 procent křesel. Odpovídalo by to podle ní normální voličské podpoře sociální demokracie. ČSSD má nyní 29 senátorů díky tomu, že předloni vyhrála ve 23 z 27 obvodů a letos žádný mandát neobhajuje. Vítězství ve 30 procentech obvodů by pro ni znamenalo zisk dalších devíti křesel, k většině v horní komoře by jí chyběli už jen tři senátoři.

Spojence by mohli získat mezi lidovci, kteří po nedobrovolném odchodu ze sněmovny mají čtyři senátory a obhajují vítězství jen v jednom z obvodů, stejně jako komunisté, kteří jsou v Senátu pouze tři. V případě ODS naopak mandát končí 19 z 36 členů její senátorské frakce. Klub TOP 09 a Starostové budou obhajovat pět z aktuálních osmi mandátů, navíc i místo po předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, který je nyní poslancem.

Volební urny
Zdroj: ČT24
Vydáno pod