Přichází protikuřácká novela. Spíš kuřácká, říkají kritici

Praha – K dnešnímu dni vstupuje v platnost novela protikuřáckého zákona. Nově nařizuje, že každý restaurační podnik musí mít u svého vchodu jasné označení, zda se v něm kouří, či nikoli. Značeno má být i to, zda jsou v restauraci nekuřácké a kuřácké prostory oddělené. O tom, zda bude podnik kuřácký, nekuřácký, nebo smíšený tak nadále rozhoduje majitel. Novela je výsledkem dvouletých politických diskusí - a jako taková je velkým kompromisem. Podle kritiků české benevolence ke kuřákům se však stala až bezzubou. Kontroloři teď dají provozovatelům restaurací čas na to, aby si sehnali samolepky a upravili provoz, pokutovat začnou až za několik týdnů.

Rozhodnutí, zda bude restaurace kuřácká, nekuřácká nebo smíšená, je na jejím majiteli. Své rozhodnutí ale musí jasně sdělit zákazníkům, v opačném případě mu hrozí pokuta až deset tisíc korun. „I před tím se majitel rozhodl, jestli bude mít kuřáckou nebo nekuřáckou restauraci, takže víceméně je to taková zbytečná práce našich zákonodárců,“ komentuje zákon jeho spoluautor Zdeněk Lhota. Mnoho restaurací nakonec zvolilo smíšený způsob - během oběda je kouření úplně zakázáno, odpoledne jsou pak cigarety povoleny.

„Je to zákon, který jde naprosto proti trendu nejen evropskému, ale i proti světovému,“ uvedl primář pneumotologické kliniky Fakultní nemocnice Motol FN František Petříček. „V žádném případě kouření nepreferuji a nijak ho nepropaguji, ale myslím, že variantní výběr by měl existovat,“ oponoval spoluautor zákona Zdeněk Lhota. Kouření v restauracích zakázali třeba v Itálii, Francii, Turecku, Chorvatsku nebo Řecku. Rakousko ho nově povoluje jen ve stavebně oddělených částech, platí tam podobná úprava, jako u nás.

Mírnější je zákon v případě kouření na zastávkách. V klidu pokuřovat si ode dneška můžou lidé čekající na nekryté stanici hromadné dopravy nebo nekrytém železničním perónu. „Je to škoda, protože většina cestujících už si na to zvykla. Pro nás to znamená určitě finanční náklady a více času na úklid a omezení vůči cestujícím,“ uvedl mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla.

Novela zákona naopak zpřísňuje sankce za prodej tabákových výrobků nezletilým – nově za to hrozí pokuta až půl milionu nebo zákaz činnosti na dva roky. Zástupci vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných už ale avizovali, že chtějí zákon znovu změnit - podle jejich představ by mělo být kouření v restauracích úplně zakázáno.

Nekuřácká hospoda
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK
Vydáno pod