Do neděle budou vedra, pozor na požáry

Praha - Meteorologové varují, až do neděle hrozí v celém Česku nebezpečí požárů. Do konce týdne navíc v Čechách a na jihu Moravy předpovídají až 33stupňová vedra. Odborníci proto varují, aby se lidé kolem poledne vyhýbali pobytu na slunci a dbali na pitný režim. Druhá polovina prodlouženého víkendu bude také teplá, rtuť teploměru se ale vyšplhá nanejvýš k 27 stupňům a mohou se vyskytnout i bouřky.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by lidé až do neděle neměli v přírodě rozdělávat oheň, kouřit a používat přenosné vařiče. Pozor by měli dát také na děti a zvířata, aby nebyly na přímém slunci.

„Od pátku 2. července do neděle 4. července budou na většině území ČR v polohách pod 600 metrů nad mořem odpolední teploty vystupovat na 29 až 33 stupňů Celsia,“ upozornili meteorologové. Na tyto dny přitom pražské Klementinum hlásí teploty mezi 34 a 36 stupni Celsia, teplotní rekordy tak nejspíš překonány nebudou.

Největší problémy mají tradičně chronicky nemocní, senioři a malé děti. Lidem hrozí mdloby a kolapsy z přehřátí, dále odvodnění, spálení, dýchací potíže a infarkty. Zhoršuje se stav diabetiků a epileptiků.

Lékaři radí dostatečně pít, nevycházet mezi 11:00 až 15:00 na slunce, chránit si oči, kůži, mít pokrývku hlavy a oděv z prodyšných materiálů. Lidé by se měli vyvarovat námahy, chronici by se měli řídit pokyny svých odborných lékařů, a pokud se necítí dobře, zavolat záchranku.

Ve dvou svátečních dnech na začátku příštího týdne už by ale měla vedra polevit, odpoledne bude nanejvýš 27 stupňů. Od čtvrtka by ale zase měla rtuť teploměru stoupat k tropickým třicítkám.

Například v Praze stouply počty výjezdů záchranky o dvacet procent. Na horko zareagoval i pražský Dopravní podnik (DP). Podle mluvčí Ilony Vysoudilové zaměstnanci častěji kontrolují vybrané úseky tramvajových kolejí a polévají je vodou. „Horkem se mohou kolejnice vyboulit. Když se to stane, jsou přivoláni svářeči a kolejnici opraví,“ sdělila. Do provozu DP přednostně posílá klimatizované tramvaje, představují asi třetinu vozového parku. Klimatizace je ve zhruba polovině autobusů. Řidiči dostávají podle Vysoudilové při vyšších teplotách rozpustné nápoje.

Technická správa komunikací začala podle mluvčího Tomáše Mrázka v pondělí kropit vozovky v centru a všechny významné komunikace dvakrát denně, nyní jezdí i třikrát. TSK na to má pět milionů korun. Jiné výdaje kvůli horku nečeká.

Horké léto
Zdroj: ČT24