Státní zástupce obžaloval muže, který zaútočil na Sobotku

Brno - Státní zastupitelství obžalovalo osmačtyřicetiletého muže, který v květnu na předvolebním mítinku ČSSD napadl poslance Bohuslava Sobotku (ČSSD). Žaloba už dorazila k Městskému soudu v Brně, ČT to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Vladimír Kutnohorský. Proces by prý mohl začít do dvou až tří měsíců. Útočníkovi hrozí za násilí proti úřední osobě a výtržnictví až šest let vězení. Soud teď bude rozhodovat, zda žalobu přijme, nebo odmítne. Až poté by bylo případně stanoveno datum zahájení procesu.

Útok se stal 5. května před obchodním domem Rubín v Brně-Žabovřeskách, v době konání mítinku bylo na místě nejméně 150 lidí. „Muž nečekaně udeřil pravou rukou Bohuslava Sobotku do obličeje. Způsobil mu tak pohmoždění tváře a pohmoždění a podvrknutí krční páteře. V důsledku zranění byl napadený omezen v obvyklém způsobu života na zhruba tři týdny,“ popisuje incident a jeho následky Kutnohorský. Útok na politika si vyžádal jeho krátkou hospitalizaci v brněnské Fakultní nemocnici, Bohuslav Sobotka poté na rady lékaře nosil na krku ochranný límec.

Muž útočil opilý, po zadržení nadýchal téměř dvě promile. Podle toho, co se píše v obžalobě, byla motivem útoku nespokojenost muže s právními normami, které v roce 2002 Sobotka tehdy jako ministr financí a člen vlády schvaloval, konkrétně stanovení cenového moratoria pro výši nájemného, které mělo poškodit soukromé majitele bytových domů.

Ránu pěstí do obličeje v uplynulých dnech policejní vyšetřovatelé vyhodnotili jako zločin násilí proti úřední osobě a přečin výtržnictví, ke stejnému závěru dospěl i státní zástupce. Za napadení si tak útočník může vysloužit až šest let vězení. Policie nechala vypracovat znalecký posudek, který měl zhodnotit zdravotní stav a následky u napadeného Bohuslava Sobotky.

Incident ovlivnil i další průběh volební kampaně ČSSD. Tehdejší šéf strany v souvislosti s útokem obviňoval politické rivaly z vyostření kampaně a rozhodl se zrušit centrální část kampaně, tedy další účast stranických špiček na mítincích po celé republice.