Bátora v čele kritiků Svobody za podporu pochodu homosexuálů

Praha – Na pražský magistrát dnes přinesli zástupci iniciativy D.O.S.T. v čele s personálním šéfem ministerstva školství Ladislavem Bátorou otevřený dopis adresovaný pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS). Iniciativa se v něm staví proti Svobodově podpoře pochodu homosexuálů a tvrdí, že člen konzervativní pravicové strany by neměl přijmout záštitu nad podobnou akcí. Svoboda je až do čtvrtka na dovolené, proto dopis zůstal na podatelně magistrátu. O hodinu později předali zástupci iniciativy stejný dopis také americké ambasádě. S dalším otevřeným dopisem dnes dorazili k předsedovi vlády Petru Nečasovi zástupci Svazu osvobozených politických vězňů a pozůstalých (SOPVP). Upozorňují v něm na to, že právě Bátora je člověk s extremistickými názory, který se hlásí k antisemitismu a fašismu.

Iniciativa se podle svých slov nestaví proti samotnému pochodu a festivalu Prague Pride, ale nesouhlasí s tím, aby záštitu nad festivalem převzal primátor Prahy Bohuslav Svoboda, člen Občanské demokratické strany. To se podle Bátory neslučuje s jeho pozicí. „Nechceme se angažovat v postoji proti pochodu nebo celému týdnu, ale jde o to, že nás velmi zarazilo, že této akci poskytl záštitu pan primátor a podpořil ji i americký velvyslanec,“ řekl novinářům před pražskou radnicí Bátora.

Ladislav Bátora:

„Nechceme angažovat v postoji proti tomu pochodu nebo týdnu, který se jmenuje Prague Pride. Nás jen velmi zarazilo, že tomu poskytl záštitu pan primátor.“

Svoboda je nicméně momentálně na dovolené. „Bátora neavizoval svůj příchod, (Svoboda) je na dovolené a k dopisu se dostane ve čtvrtek, ale za svou záštitou si stojí,“ uvedla mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Kdyby byl primátor z ČSSD nebo KSČM, dopis by prý Bátora zřejmě ani nepsal. Na dotaz, zda bude pochod homosexuálů sledovat, Bátora odpověděl, že se ve stejnou dobu zřejmě zúčastní pochodu pro rodinu, který pořádá křesťanskodemokratická mládež.    

Pracovníkům amerického velvyslanectví předal Bátora dopis pro Normana Eisena po 11:00. „Velvyslanec se přidal s podporou akce Prague Pride. Stejně jako u pana primátora se domníváme, že je to nepatřičné,“ vysvětlil novinářům. Vyjádření podpory ze strany velvyslance prý iniciativa považuje za „určité vměšování do vnitřních záležitostí naší země“. „Je politováníhodné, že se najdou někteří, dokonce i na oficiálních pozicích, kteří hájí netolerantní názory tak vzdálené naprosté většině české společnosti,“ reagoval zástupce velvyslance USA Joe Pennington.

Pražský pochod homosexuálů a příslušníků dalších sexuálních menšin zakončí 13. srpna pětidenní festival Prague Pride, pořádaný stejnojmenným sdružením. Svoboda přijal nad akcí záštitu a také americký velvyslanec Norman Eisen ji spolu s diplomaty z dalších 12 států v pátek podpořil.  

Proti akci se minulý týden ostře vyslovil Petr Hájek, vicekancléř prezidenta Václava Klause. Prezident v pátek jeho vyjádření podpořil. Klaus v minulosti podpořil i Bátoru, jehož odchod z ministerstva školství požadují i někteří čeští senátoři. Odpůrci mu vyčítají spojení s okrajovými a radikálními částmi české pravicové scény. Ministr školství Josef Dobeš (VV) jej ale hájí s tím, že Bátora je svědomitý národovec a katolík a neexistují důkazy, že by byl rasista. Aktivity ředitele personálního odboru ministra školství se nelíbí ani opozici. „Je pro nás nepředstavitelné, aby Bátora vyzýval amerického velvyslance,“ dodal stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Do vůbec prvního pražského „průvodu hrdosti“ homosexuálů by zřejmě mohlo přijít víc lidí, než pořadatelé původně očekávali. Po vlně protestů a kritických vyjádření na adresu akce Prague Pride se do ní chtějí zapojit i ti, kteří by se jí jinak nezúčastnili. Hlásí se na facebooku i organizátorům, kteří počítali původně s asi tisícovkou účastníků.

Homosexuální pár převlečený za námořníky
Zdroj: ČTK/AP/Natacha Pisarenko

Z dopisu politických vězňů premiéru Nečasovi:

"Jako zástupci bývalých vězňů z doby nacismu ale i komunismu pokládáme za
naši povinnost ochraňovat demokratické hodnoty v této zemi a jsme velice
znepokojeni. (…)Dle dostupných informací se tento člověk (Bátora) hlásí k antisemitismu a fašismu. Navíc se v minulosti pohyboval mezi neonacisty, kteří popírají holocaust, a kandidoval za nacionalisty znevažující oběti romského holocaustu. (…) Je smutné, že pan ministr Dobeš byl v tomto činu podpořen prezidentem republiky a dalšími lidmi, kteří místo slušnosti a tolerance používají verbální útoky plné nenávisti. (…) V této zemi Komenského a Masaryka si nelze představit ředitelem personálního oddělení ministerstva školství člověka oslavujícího brutální antisemitskou knihu (spis Rudolfa Vrby nazvaný Zkáza Slovanů)." 

Vydáno pod