Gazdík navrhuje, aby poslanci obhajovali smysl svých zahraničních cest

Praha – Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík chce prosadit přísnější kontroly pro zahraniční cesty poslanců. „Výlety“ zákonodárců jsou často pod palbou kritiky a dolní komora je nazývána poněkud posměšně cestovní kanceláří. Gazdík navrhuje, aby poslanec po návratu z cesty před vedením Poslanecké sněmovny obhájil přínos a smysl své cesty. Pokud neuspěje, příště se už třeba nikam nepodívá.

„My bychom rádi, aby poslanci jednak šetřili, a také aby podali zprávu o tom, k čemu jejich účast v zahraniční delegaci nebo jejich návštěva cizí země přispěla,“ uvedl Gazdík. Podobně hovoří i Kateřina Klasnová z Věcí veřejných. „Myslím si, že to je dobrý mechanismus vlastně i pro nás pro poslance, jestli takovou cestu opakovat,“ řekla. Zápisy z cest musí poslanci dělat už teď. Sněmovna ale projednává jen zprávy z jednání u mezinárodních organizací. Nově by museli všichni cestovatelé odevzdat referát o cestě organizačnímu výboru a ten by si mohl dotyčného pozvat a na smysl cesty se doptat.

Minulí poslanci byli za svoje výlety hodně kritizováni. Třeba když se bez jasného výsledku jeli za statisíce seznamovat s úrovní školství v Tádžikistánu nebo životem amazonských domorodců v Peru. Podle šéfky sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) ale takové cesty už nová sněmovna stejně nepovolí.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Podle opoziční ČSSD má organizační výbor na starost důležitější věci než hodnotit zpětně význam cesty. „My musíme být schopni vyloučit nějakou zbytečnou cestu předtím, než k ní dojde, a ne pak zjišťovat, co tam ti poslanci dělali,“ domnívá se místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. To do jisté míry potvrzuje i Gazdík. „Cesta se určitě bude posuzovat ještě před jejím vykonáním, nicméně považuji za nutné, aby členové delegace podali zprávu o tom, k čemu ta cesta vlastně byla,“ trvá na svém Gazdík.

Letos se zákonodárci podívají maximálně po Evropě

I na poslance ale dopadlo šetření – do konce roku mohou cestovat jen po Evropě a až na výjimky jen členové evropského a zahraničního výboru. Došly totiž peníze, a tak se omezuje i nabídka zahraničních cest pro poslance. V minulém volebním období měli poslanci ročně k dispozici na cesty průměrně 25 milionů. Pro letošní rok jim zbylo jen sedm. Z toho skoro čtyři miliony spolkne vysílání stálých delegací. Milion musí sněmovně zůstat na přijetí delegací, které přijedou k nám. Na cesty tak zbývají dva miliony – tak na řadu přijdou i levnější hotely nebo doprava autobusem.

Petr Gazdík
Zdroj: ČT24