Průzkum pro OVM: Modelovou radnici v Ostravě ovládá ČSSD

Praha/Ostrava – Průzkum agentury SC&C pro předvolební speciál Otázek Václava Moravce se zaměřil na voličské rozhodování v Ostravě. Volební model přisuzuje ve třetím největším českém městě jasnou dominanci sociálním demokratům, kteří si drží odstup od ODS o více než třetinu hlasů. Za nimi se drží komunisté, TOP 09, Věci veřejné a s pěti procenty také sdružení občanů Ostravak.

Sociální demokraté na komunální úrovni disponují podle volebního modelu agentury SC&C 32 procenty hlasů. Jde tedy o rozhodnutí voličů, kteří chtějí přijít k volbám a vybrali si již nějakou stranu nebo osobnost. Občanští demokraté za ČSSD v úsilí o magistrát zaostávají o rovných 13 procent. Třetí stranou s čtrnáctiprocentní podporou respondentů je KSČM, kandidáty TOP 09 by volilo 9 procent a Věci veřejné chce na radnici 7 procent. Na pětiprocentní hranici se usadilo sdružení občanů Ostravak, které podle údajů na svých internetových stránkách kandiduje do Magistrátu města Ostravy a v Městském obvodě Moravská Ostrava a Přívoz.

59 procent dotázaných v Ostravě má za to, že volby do městského zastupitelstva jsou založené na stejném principu jako volby do Poslanecké sněmovny, pouhých 26 procent respondentů ví, že tomu tak není. Svou účast ve volbách do zastupitelstva města Ostravy (magistrátu) vidí jasně 47 %, dalších 23 % do volebních místností zřejmě dorazí. Pro neúčast se vyslovilo 30 % dotázaných (11 % spíše ne, určitě ne 19 %). Pro zhruba polovinu (52 %) je při volebním rozhodování nejdůležitější stranická příslušnost, 20 % respondentů v Ostravě považuje za rozhodující osobnost lídra a 28 % se hodlá řídit jednotlivými kandidáty.

Reportáž Ivany Bartoňové (zdroj: ČT24)

Stěžejní témata Speciálu OVM:

  • komunální volby, odlišnosti volebního systému od voleb do PS PČR
  • rozpočtové určení daní, vztahy obcí a centra, rozpočet města, evropské fondy
  • specifika komunální politiky, možné povolební koaliční vyjednávání, pravicová vláda versus opoziční kraje a obce
  • ostravské problémy - kvalita ovzduší, kriminalita, romská otázka, nezaměstnanost
  • zhodnocení uplynulého volebního období

Hlavními hosty Speciálu OVM, kteří byli do pořadu pozváni na základě volebního modelu agentury SC&C (volební model šesti nejsilnějších ostravských politických uskupení) budou za ČSSD dosavadní primátor Petr KAJNAR (ČSSD), jeho náměstek Dalibor MADEJ (ODS), vysokoškolský pedagog Martin JUROŠKA (KSČM), podnikatel Aleš JUCHELKA (TOP 09), obchodní ředitel Petr KAZIMIRSKI (Věci veřejné) a za sdružení Ostravak ekonomka Eva SCHWARZOVÁ.