V Jihočeském kraji skončí další železniční lokálka

Netolice (Prachaticko) - Na jihu Čech končí provoz na železniční trati z Dívčic do Netolic. Podle správců je ztrátový a navíc se trať nachází ve špatném stavu. Starostové ale protestují, neboť trať je relativně využívaná, a rozhodnutí kraje kritizují i někteří železničáři. Poslední soupravy přesto po těchto kolejích vyjedou 26. února, pak vlaky nahradí mikrobusy.

Třináctikilometrová trať spojuje Dívčice a Netolice už 115 let, nicméně nyní  se po kolejích pohybují poslední soupravy. Vlaková doprava na tomto úseku je totiž podle náměstka hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) neefektivní a správci trati navíc tvrdí, že se zdejší železnice nachází ve špatném stavu a její oprava a modernizace se nevyplatí.

„Trať je z hlediska dalšího vývoje železniční infrastruktury postradatelná,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

O „ráně pod pás“ naopak hovoří starostové a rozhodnutí kraje kritizují. Podle starostky Dívčic Milady Pokorné (nez.) s nimi o tomto problému nikdo nejednal. Zaskočeni jsou také někteří železničáři, kteří s provozem na této trati počítali. Přitom vlaky cestující využívají; denně se zde sveze až dvě stě osob. Přesto by se zde měl provoz zastavit již koncem února, kdy by ho měly nahradit první mikrobusy.