Osud Vesecké je zpečetěn, nahradit ji může Zeman

Praha - O osudu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké je podle premiéra Petra Nečase téměř na sto procent rozhodnuto. Neuvedl však, kdy přesně o Vesecké vláda rozhodne, ani zda to znamená, že vláda Veseckou odvolá. To však požadují koaliční Věci veřejné a také ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg chce v této věci brzké rozhodnutí, protože situace, kdy je Vesecká zpochybňována, je podle něho neudržitelná. Nástupcem Vesecké by se mohl stát Pavel Zeman z Nejvyššího státního zastupitelství.

„S panem ministrem spravedlnosti jsme již na 99,999 procent rozhodnuti, jak postupovat,“ řekl Nečas na otázku, jak bude s Pospíšilem otázku odvolání Vesecké řešit. Dodal, že primárně rozhodnutí sdělí koaličním partnerům. Podle Schwarzenberga není dobré, když je pozice nejvyšší státní zástupkyně tolik zpochybňována a diskutována. „Tudíž bych uvítal brzké rozhodnutí, poněvadž je to pro veřejnost neúnosné, i pro dotyčnou nebo dotyčného neúnosné. Prostě musí být rozhodnuto,“ řekl.

Odchod Vesecké ještě do podzimních voleb požadují vládní Věci veřejné. Pospíšil ale ještě neuvedl, kdy tuto změnu navrhne. Nástupcem Vesecké by se mohl stát Pavel Zeman z Nejvyššího státního zastupitelství, který je zároveň českým zástupcem v Eurojustu. Jde o jednu z institucí EU, jež zařizuje právní spolupráci mezi členskými zeměmi.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Vesecká se připletla do „justiční mafie“

Předchozí nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila Veseckou na sklonku roku 2007 v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.

Marie Benešová
Zdroj: ČT24