Soud bude řešit pád stromu ve Zlíně, který zabil dva chlapce

Zlín - Zlínský soud se znovu vrátí k loňskému tragickému pádu stromu v centru města, který nepřežili dva mladíci. Před tribunálem stane trojice úředníků odboru městské zeleně zlínského magistrátu, kterým za obecné ohrožení hrozí až desetileté tresty. Podle obžaloby byl totiž strom v havarijním stavu bezmála dvacet let.

Hlavní líčení v případu by měla odstartovat výpověď znalce, který k tragédii vypracoval posudek. Ten se stal jednou z hlavních částí obžaloby. Ta viní úředníky magistrátu zodpovědné za městskou zeleň, že zanedbali povinnosti. „Bylo slyšet praskání dřeva, rychle jsem se ohlédl a viděl jsem přímo, jak ten strom padá na dva malé kluky,“ popisuje incident očitý svědek.

Na konci loňského ledna se asi třicetimetrový strom zřítil na skupinku lidí stojících u zastávky městské hromadné dopravy. Dva dvanáctileté chlapce zranil smrtelně - jeden zemřel v nemocnici následující den, druhý podlehl o dva týdny později.

Tragický pád stromu ve Zlíně u soudu (zdroj: ČT24)

Policie obžalobu opírá o znalecký posudek, který ukazuje na vinu magistrátních úředníků. Zazněli ale výpovědi jiných odborníků, podle kterých bylo hrozící nebezpečí velmi těžké, ne-li nemožné rozpoznat.