Soud kauzu katarského prince opět odročil, asi vydá zatykač

Praha - Soudce Petr Stutzig pravděpodobně nechá vydat mezinárodní zatykač na katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, kterého Obvodní soud pro Prahu 2 v roce 2005 nepravomocně odsoudil za sex s nezletilými dívkami na 2,5 roku vězení. Pražskému městskému soudu se totiž nadále nedaří doručit mu soudní usnesení a předvolání. Dnešní odvolací jednání tak musel trestní senát kvůli neúčasti prince opět odročit - už potřetí. Jako uprchlý být stíhaný nemůže, protože z Česka za pomoci tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce řádně odcestoval.

„Věc budeme muset řešit mezinárodním zatykačem,“ prohlásil Stutzig. Podle Sáního advokáta Umara Switata by však k tak razantnímu kroku přistupovat neměl. „Je na místě, aby se soud pokusil obžalovanému ještě jednou (předvolání) doručit,“ řekl novinářům právník. Podle něj princ o konání odvolacího líčení pravděpodobně neví. Řízení by nicméně podle jeho názoru nemělo vůbec pokračovat, protože katarská justice Sáního stíhání zastavila. „Trváme na tom, že v tomto řízení nelze pokračovat,“ řekl Switat.

Doručit soudní obsílku z Prahy na katarskou adresu se ministerstvu spravedlnosti nedaří už přes rok. Tamní úřady na ni nijak nereagují. Podle velvyslance ČR v Kataru a Kuvajtu Martina Vávry je doručení v pravidelných intervalech urgováno; urgentní nóty s dotazem, jak věc pokročila, jsou bez odezvy. „Došlo na moje slova, že Sáního už nedostaneme,“ řekl k tomu současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Člen katarské královské rodiny Sání byl za sex s šestnácti nezletilými a mladistvými dívkami před pěti lety nepravomocně odsouzen i přesto, že tehdejší ministr spravedlnosti Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru. Po příletu do své vlasti byl princ zatčen, strávil dva dny ve vězení a poté byl propuštěn na kauci. V roce 2007 prokurátor princovo stíhání zastavil.

Princ chce po Česku odškodné

Z překladu dokumentu, který právní krok katarské strany vysvětloval, vyplynulo, že tamější orgány vůbec nepodaly na Sáního obžalobu. Podle vyjádření tehdejšího mluvčího městského soudu Petra Kulawiaka Katar uvedl, že byl princ již potrestán vazbou v Česku, a odmítl se tím vůbec zabývat. Soudce proto rozhodl, že bude stíhání pokračovat v ČR. Odvolací jednání původně stanovil na loňský prosinec, nakonec však musel případ odročit i v červnu.

Kvůli době, kterou strávil Sání ve vazbě, žádá princ po České republice zhruba čtvrtmilionové odškodnění. Ministerstvo spravedlnosti Sáního odškodnit odmítlo, princ se proto žalobou obrátil přímo na Obvodní soud pro Prahu 2. Soudy se již dříve zabývaly také Němcovým rozhodnutím předat případ do Kataru. Obecné soudy konstatovaly, že bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit.

Peníze
Zdroj: ČT24