Za brutální útok na záchranáře dostal Půta jeden rok

Praha - Obvodní soud pro Prahu 5 dnes poslal člena takzvaného Berdychova gangu Tomáše Půtu na jeden rok do vězení. Trest za brutální útok na posádku pražské záchranné služby si má odpykat po skončení desetiletého vězení za zločiny spojené s Berdychovým gangem. Verdikt zatím není pravomocný, státní zástupce i Půtuv obhájce si ponechali lhůtu pro odvolání. Soudy už Půtovi za napadení záchranáře v minulosti vyměřily dvouletý nepodmíněný trest, verdikt ale vynesly jako proti uprchlému, protože předtím utekl do Irska. Půta nyní žádal o opakování procesu.

Půtův obhájce žádal, aby byl jeho klient úplně osvobozen, protože už byl odsouzen v souvislosti s činností Berdychova gangu. Tomu soud nevyhověl, původní rozsudek ale snížil na polovinu. Soud přihlédl i k tomu, že se Půta chová ve věznici slušně a nemá žádný kázeňský trest. Podle soudu ale nemůže Půta uniknout trestu jen proto, že páchal ještě závažnější trestné činy. Navíc útok na lékaře byl podle soudu zbabělý a surový a Půta si prý musel být vědom, že svým chováním způsobí újmu a ublížení na zdraví. Soud neuvěřil ani lítosti, kterou Půta projevil, prý se choval surově a hrozil zabitím.

Tomáš Půta, obžalovaný

Tam žádný motiv nebyl - někomu ublížit. Já to beru jako zkrat a chtěl bych se všem omluvit, prostě mrzí mě to.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Případ se stal koncem dubna 2003 v Radotínské ulici v Praze 5. Půta spolu s dalšími třemi lidmi měl tehdy automobilovou nehodu - narazili do sloupu veřejného osvětlení a do stromu. Jeden z mužů se vážně zranil. Když ho lékař záchranné služby začal ošetřovat, Půta a jeho známý Václav Chmelenský ho podle minulých rozsudků napadli. Dali mu ránu pěstí do oka, pak ho na zemi zkopali. Začali útočit i na další záchranáře a hasiče, kteří je však nakonec zadrželi a předali policii.

Policie začala Půtu před několika dny stíhat také za účast na takzvané loupeži století, při níž bylo v září 2002 při přepadení auta bezpečnostní služby v Praze 6 uloupeno 154,2 milionu korun. V této kauze hrozí muži v případě odsouzení až patnáctiletý trest. Spolu s ním obvinili policisté i jiného člena gangu Maroše Šuleje a další dva lidi. Oba berdychovci však vinu odmítají a proti stíhání podali stížnost.

Půtu i Šuleje již soudy pravomocně odsoudily k desetiletému a šestiletému vězení za skutky z let 1999 až 2001 spojené s činností Berdychova gangu. Muži byli zadrženi v Irsku v roce 2006.

Přepadené vozidlo bezpečnostní agentury
Zdroj: ČT24
Vydáno pod