Říjen nabídne slunečné počasí, mlhy i sníh

Praha - Říjen nabídne slunečné dny, podzimní mlhy, průměrný příděl srážek a koncem měsíce přinese do hor i sněhové přeháňky. Jako celek bude příští měsíc průměrný co do teplot i množství srážek. Průměrné teploty se tak budou podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu pohybovat kolem 8,3 stupně Celsia, měsíční průměrný příděl srážek činí 42 litrů vody na metr čtvereční.

První říjnový týden má být oblačný, objevovat se budou po ránu mlhy, místy déšť. Teploty v prvních dnech nového měsíce poklesnou v noci mezi dva až sedm stupňů Celsia, přes den vystoupají k deseti až dvanácti stupňům. V dalších dnech se pak bude oteplovat až k odpoledním 18 stupňům, noční teploty se zvýší na interval pět až deset stupňů.

Jasnou oblohu slibuje začátek druhé říjnové dekády. V polovině měsíce ale mohou přijít i celodenní mlhy, za kterých se výrazně ochladí. Noční teploty se budou v polovině desátého měsíce roku pohybovat mezi devíti a třemi stupni, zpočátku by mohly klesnout i k nule. Ve slunečních dnech se přes den oteplí až na 20 stupňů, konec druhé říjnové dekády nabídne teploty mezi 11 a 17 stupni Celsia.

Konec října poznamená velká oblačnost s četnými srážkami, na horách mohou mít i smíšený charakter, což připomene blížící se počátek podzimu a příjezd svatého Martina na bílém koni. Noční teploty klesnou koncem října mezi osm a dva stupně, denní se budou pohybovat mezi devíti až 15 stupni, v posledních dnech měsíce mezi šesti až 12 stupni Celsia.

Vydáno pod