Střet autobusu s vlakem nepřežilo na Ukrajině 43 lidí

Kyjev - Třiačtyřicet lidí včetně tří dětí přišlo o život na jihovýchodě Ukrajiny u města Marganěc, kde se srazil linkový autobus s posunovací elektrickou lokomotivou. Počet obětí se během dne několikrát zvýšil. Na místě přišlo o život 40 lidí, další zemřeli v nemocnici. Lékaři stále pečují o sedm těžce zraněných lidí, stav několika z nich je kritický. Podle policie vjel autobus na železniční přejezd i přes světelné výstražné znamení. Do čela výboru pro vyšetřování nehody byl jmenován první ukrajinský vicepremiér Andrij Kljujev.

Autobus jel na lince z Margance do Nikopolu. Když přijel k železničnímu přejezdu, kde svítila výstražná signalizace, zastavil. Jeho řidič, který měl 36letou praxi, podle svědků vystoupil a rozhlédl se, potom se ale vrátil do autobusu, a přestože všichni už viděli přijíždějící lokomotivu, vjel na přejezd. „Cestující křičeli, ať okamžitě zastaví. Řidič ale vůbec nereagoval,“ řekl serveru Segodnya.ua zraněný pasažér. Na přejezdu se řidič vyděsil, pokusil se přeřadit a autobusu zhasl motor. Lokomotiva byla v tom okamžiku pouze 20 metrů před přejezdem. Po srážce vůz před sebou tlačila ještě asi 300 metrů.

Policie oznámila, že viditelnost v místě nehody přesahovala 700 metrů a signalizační zařízení fungovalo normálně. Autobus patřil soukromému
autodopravci. Zda šestapadesátiletý řidič, který z nepochopitelného důvodu vjel před vlak, nehodu přežil, zatím není zřejmé.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Prezident Viktor Janukovyč, který je dnes shodou okolností na návštěvě v nedalekém Dněpropetrovsku, vyhlásil na středu státní smutek. Ukrajinská vláda každé rodině obětí poskytne finanční pomoc 100 tisíc hřiven – téměř čtvrt milionu korun.

Následky tragické dopravní nehody
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Ministry of Internal Affairs, Pool
Vydáno pod