Strany před volbami: ODS mluví o nápravě, ČSSD chce ovládnout Senát

Praha – Už zítra ve dvě hodiny odpoledne se otevřou volební místnosti. Lidé si zvolí nová zastupitelstva obcí a měst a své zástupce do třetiny Senátu. Politické strany tak už dnes oficiálně ukončí předvolební kampaně. Šéf ODS Petr Nečas na tiskové konferenci mluvil o tom, že občanští demokraté procházejí změnami, v projevu se vymezil také proti ČSSD. Sociální demokraté se zase na svém brífinku nechali slyšet, že usilují o posílení svojí pozice v Senátu, aby mohli vládní politiku, se kterou nesouhlasí, korigovat. Kandidát TOP 09 na pražského primátora, bývalý šéf ČNB Zdeněk Tůma k tomu v pořadu Před polednem řekl, že stále doufá ve vítězství své strany. Možnou koalici na pražské radnici ale nechtěl předjímat.

Kandidát ODS na pražského primátora Bohuslav Svoboda dnes označil svou stranu za pacienta, který poznal, že je nemocný a léčí se. V podobném duchu hovořil i předseda ODS Petr Nečas, který se zároveň vymezil vůči ČSSD. Podle něj sociálním demokratům nejde o reformy a snaží se ochromit modernizační vývoj v zemi. Klíčové je podle Nečase mít pravicový Senát.

O důležitosti voleb do Senátu hovořil i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „V těchto volbách do Senátu se nejedná o nic méně, ani o nic více, než o většinu v Senátu… Sociální demokracie vládní politiku nepodporuje, sociální demokracie usiluje o to, aby mohla vládní politiku korigovat a změnit. ČSSD usiluje o to, aby vláda byla nucena začít s opozicí vyjednávat o parametrech klíčových reforem, klíčových změn, které se dotknou života lidí,“ prohlásil Sobotka s tím, že v tuto chvíli vládu, která disponuje ve sněmovně pohodlnou většinou 118 hlasů, nic k jednání nenutí.

Kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma v rozhovoru pro ČT24 řekl, že si nedovede představit, aby lidé, kteří jsou v současnosti spjati s pražským magistrátem, zůstali v jeho vedení i nadále. Sice kvitoval, že se lídr ODS v Praze Svoboda vůči chybám, které ODS v Praze udělala, vymezuje, podle Tůmy to ale trvalo až příliš dlouhou dobu. Tůma doufá, že ODS bude vnitřní reformy schopná, ale to ukáží až výsledky voleb i to, zda Svoboda dokáže změnit současný kurz. „Některé dosavadní praktiky nejsou dost dobře možné,“ prohlásil bývalý guvernér ČNB.

Komunální volby a také volby do třetiny Senátu proběhnou v pátek 15. a v sobotu 16. října, druhé kolo senátních voleb proběhne za týden, v pátek 22. a v sobotu 23. října 2010.

Kdo bude mít v Senátu většinu?

V senátních volbách se obmění třetina z celkového počtu 81 senátorů. Naprostou většinu z 27 mandátů obhajují zástupci dvou nejsilnějších vládních stran. Poprvé v historii se tak může stát, že horní komoru Parlamentu ovládne levice. Sociální demokraté mají nyní s 29 senátory šanci sebrat ODS pozici nejsilnější senátorské frakce. ČSSD předloni vyhrála ve 23 obvodech a letos žádný mandát neobhajuje, může tedy jen získat.

V opačné situaci je ODS - mandát končí 19 z 36 jejích senátorů, před dvěma lety obhájila pouze tři senátorská křesla. Podobně Klub TOP 09 a Starostové bude obhajovat pět křesel z osmi a křeslo po předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, který se stal poslancem. Lidovci a komunisté obhajují po jednom mandátu ze čtyř, respektive ze tří. VV zatím senátora nemají. Strany vládní koalice tak k uhájení nadpoloviční většiny v Senátu potřebují vyhrát v 21 z 27 obvodů, zatímco opozičním stačí pouze sedm vítězství.

Obecní volby minule vyhrála ODS

Obecní volby se budou v samostatné České republice konat popáté. O přízeň více než osmi milionů voličů se uchází přes 226 000 kandidátů, kteří chtějí obsadit kolem 62 500 míst v zastupitelstvech obcí, měst nebo městských částí. Největší pozornost se obvykle soustředí na velká města, která rozhodují o využití prostředků, jejichž objem je srovnatelný s rozpočtem leckterého ministerstva. Zvláštní postavení mezi městy má Praha - výběr zastupitelstva hlavního města bude zároveň krajskými volbami, v pořadí třetími.

Vítězem komunálních voleb před čtyřmi lety byla ODS, která je vyhrála drtivě. Získala přes 36 procent hlasů, v Praze dokonce nadpoloviční většinu, což jí vyneslo 7 113 mandátů, zatímco druhá ČSSD se musela spokojit s necelými 17 procenty a 4 361 křesly na radnicích. I přes nižší zisk hlasů je předstihli lidovci s 5 187 zastupiteli, hlavně na venkově. Komunisté obsadili 4 333 křesel.

ODS obhajuje místa primátorů v 16 z 23 statutárních měst včetně Prahy. ČSSD bude obhajovat pět primátorských míst včetně Brna a Ostravy, KDU-ČSL jediné v Českých Budějovicích. V Mostě před čtyřmi lety zvítězilo a primátorské křeslo obsadilo sdružení Mostečané Mostu.