Šéfem bezpečnostního archivu chce být i odvolaný Bukovszky

Praha - O šéfování Archivu bezpečnostních složek, který spadá pod Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), má zájem šest lidí. Mezi uchazeči je také odvolaný ředitel archivu Ladislav Bukovszky. Přihlášku podali i informatik a vystudovaný knihovník Adam Kretscher nebo historička a pracovnice archivu Vladimíra Vaníčková. Oba o funkci ředitele již usilovali, ale předchozí výběrové řízení zrušil nový ředitel ÚSTR Daniel Herman. V pátek skončila možnost pro zájemce přihlásit se do výběrového řízení, první kolo odstartovalo dnes. Archivu chybí ředitel již od června, Ladislav Bukovszky tehdy zaplatil svou funkcí za to, že archiv pod jeho vedením zveřejnil některé citlivé dokumenty na internetu.

První náměstek ÚSTR a člen výběrové komise Jan Kalous dodal, že dalšími uchazeči jsou Zlatuše Kukánová, Jana Poddaná a Světlana Ptáčníková. Všichni přihlášení podle Kalouse splnili požadavky výběrového řízení a budou pozváni ke konci listopadu do druhého kola k pohovorům. Nový ředitel by měl do funkce nastoupit prvního ledna příštího roku.

Mezi formální požadavky na uchazeče patří vysokoškolské vzdělání archivního nebo historického směru, minimálně pětiletá praxe v archivnictví a tříleté zkušenosti ve vedoucí funkci.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Bývalý ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra přiznal, že zveřejnění citlivých dat byla chyba, ze které musel vyvodit důsledky. Za odvolání Bukovszkého ale sklidil kritiku některých členů Rady ústavu. Místopředseda rady Patrik Benda soudí, že Hazdra byl jmenován pouze na dobu určitou a s prozatímním mandátem, proto neměl něco podobného provést. Výběrové řízení na šéfa archivu, které vypsal Hazdra, zrušil jeho nástupce Daniel Herman, v září pak vyhlásil nové. Důvodem měly být podle jeho slov formální nedostatky, třeba nedostatečný důraz na znalosti cizích jazyků.

Sborník archivu bezpečnostních složek
Zdroj: ČT24